NOUA LEGEA A PENSIILOR, APROBATĂ DE GUVERN

0
305

Noua Lege a pensiilor a fost aprobată ieri de Guvern la finalul unei zile agitate pentru partenerii din Coaliția de guvernare. Au fost momente tensionate în ședința Executivului, iar aprobarea legii pensiilor a fost amânată pentru a doua parte a zilei. Ministrul liberal de Finanțe a semnat condiționat proiectul propus de ministrul social democrat al Muncii, care recalculează toate pensiile din sistemul public.  Marcel Boloş s-a arătat  îngrijorat de impactul bugetar pe care îl implică această lege. Ministrul de la  Finanțe a avertizat că nu are de unde să scoată 55 de miliarde de lei în plus și că nici ținta de deficit bugetar nu poate fi respectată.

Boloș a înaintat premierului legea, dar cu observatia că majorările de pensii cer reforme suplimentare, adică taxe noi pentru mediul de afaceri și populație începând cu 2025.

Premierul a dat asigurări că în 2024 nu se pun taxe noi, dar că în 2025, așa cum ne-am asumat prin PNRR, statul trebuie să facă încă o reformă.

In 2024 pensiile vor însemna o cheltuială totală de 136 de miliarde de lei. Din această suma, 10 miliarde sunt bani dați în plus dupa recalcularea prevazută de nouă lege a pensiilor. De la 1 ianuarie, pensiile ar urma să crească cu 13,8%, iar de la 1 septembrie să fie o altă majorare, pe baza noilor calcule.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 70 = 78