CRUCEA MANAFULUI, MONUMENT UNIC, ÎN JUDEȚUL BUZĂU

0
386

Ultima cruce uriaşă din piatră care se mai păstrează astăzi în România se află în județul Buzău, la o răscruce de drumuri, între comunele Săhăteni și Năeni. Este vorba despre Crucea Manafului, un monument unic, creștin ca un megalit celtic, dar decorat în stil islamic.

Crucea Manafului este o construcție impresionantă, care măsoară patru metri înălțime și o greutate de peste șase tone. Cioplită dintr-o singură piatră, crucea este încadrată de patru stâlpi aşezaţi în pătrat, înalţi de 240 de centimetri şi cu deschidere laterală de 153 de centimetri. Stâlpii din jurul crucii sunt uniţi la partea superioară printr-un sistem ingenios de arcade cioplite din câte un singur bloc de piatră.

Monumentul uimește nu neapărat prin prisma dimensiunii, ci a inscripțiilor aflate pe aceasta, care combină elementele creștine, precum Sfânta Treime, Sfântul Gheorghe, Dimitrie din Salonic, arhanghelii Mihail și Gabriel, cu cele musulmane, cum sunt motivele decorative zoomorfe și fitomorfe, adică plante și animale.

De altfel, una dintre interpretările date denumirii Crucii este că manaf, din turca veche, otomană, se traduce prin „monument”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 20 = 30