ADRIAN CIOROIANU ÎȘI LANSEAZĂ ULTIMA CARTE, PE 8 NOIEMBRIE, LA BUZĂU

0
270

Istoricul Adrian Cioroianu, fost ambasador al României la UNESCO, ex-ministru de Externe, scriitor și publicist apreciat va fi prezent miercuri, 8 noiembrie, începând cu ora 12.30, la o întâlnire cu buzoienii, la sediul din Galleria Mall al Bibliotecii Județene „V. Voiculescu”.

Adrian Cioroianu va susține o conferință în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 130 de ani de bibliotecă publică la Buzău. Cu aceeași ocazie, istoricul își va lansa cartea „Frumoasă era Sena pe sub florile mele”, apărută în acest an la Curtea Veche Publishing, și va oferi autografe celor prezenți.

Volumul, având subtitlul „Notele unui ambasador român la Paris între Bataclan’15 și COVID-19”, este o cronică captivantă a realităților politice, culturale, sociale franceze, dar și un raport sui-generis asupra activității sale la UNESCO, în perioada 2015-2020.

Dincolo de activitatea instituțională, timp de cinci ani Adrian Cioroianu a fost un observator fidel al realităților franceze, iar cartea pe care a scris-o este un veritabil caleidoscop care ne oferă imagini fidele despre tot ceea ce au însemnat cei cinci ani petrecuți de autor pe malul Senei. Nimic nu rămâne în afara ariei de interes a autorului: Parisul cu monumentele, străzile, oamenii lui, prieteniile pe care le-a legat, tabloul politic al Hexagonului, mișcările de protest ale Vestelor Galbene, agricultura, vinurile, parfumurile, rafinamentul tipic franțuzesc, negustorii de antichități, oamenii străzii, omul Mitterand, Notre-Dame în flăcări etc.

Profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, instituţie în care lucrează de peste două decenii, Adrian Cioroianu este în prezent managerul Bibliotecii Naționale a României și membru al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România. Autor a numeroase volume și eseuri pe teme de istorie, geopolitică, dar și al scenariului pentru filmul documentar „Un secol pentru România”, istoricul mai este cunoscut și ca realizator al rubricii sale de la TVR, „5 minute de istorie”, o inedită lecție care demonstrează că „istoria este cea mai frumoasă poveste”. De menționat că invitații principali ai acestei manifestări sunt bibliotecari din bibliotecile publice din județul Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 4 =