27 OCTOMBRIE-ZIUA NAȚIONALĂ A SUSTENABILITĂȚII

0
258

Comunicat de presă

În urmă cu doi ani, Ambasada Sustenabilității în România a lansat proiectul ZIUA SUSTENABILTITĂȚII ÎN ROMÂNIA, cu obiectivul de a pune sustenabilitatea cât mai sus pe agenda publică și de a o explica în termeni cât mai simpli, astfel încât să fie înțeleasă de cât mai mulți oameni. A obținut recunoașterea zilei de 27 ctombrie ca Zi Națională a Sustenabilității, proiectul de lege fiind promulgat de Președintele României pe 30 mai 2023.

Trăim, azi, în România, o perioadă plină de incertitudini. Nu mai suntem siguri de nimic, ne e din ce în ce mai greu să avem încredere în ziua de mâine. Există o teamă de viitor generalizată. În societatea noastră ea se definește prin sentimentul de NESIGURANȚĂ A ZILEI DE MÂINE și este generată de toate problemele sistemice de care ne lovim în viața de zi cu zi.

O sumedenie de întrebări apar odată cu toate problemele din societatea noastră.

Oare cine o să ne plătească pensiile? Oare la ce școală o să îmi dau copilul? Oare o să am parte de respect la job? Oare o să pot merge mai puțin cu mașina? Oare o să am din nou încredere în medici? Oare o să fie vreodată pădurile curate? Oare câte meditații trebuie să facă un elev pentru a intra la un liceu de top? Oare cât plastic va mai putea suporta Delta Dunării? Oare cât oxigen o să mai avem în orașe, dacă nu se plantează deloc? Oare se poate face ceva pentru a împiedica încălzirea globală? Oare au femeile salarii egale cu cele ale bărbaților? Oare care este cel mai sigur loc de muncă? Oare cât o să mai crească costul vieții? Oare putem să risipim mai puțin? Oare pot să îmi duc părinții la azil?

Oare? oare? oare?….

Nu putem lăsa aceste întrebări fără răspuns. Și nu putem spera la o rezolvare de la sine a problemelor. Nu putem să lăsăm viitorul, siguranța zilei de mâine, în mâna sorții, ca într-un joc de tarot.

În realitate, răspunsurile problemelor noastre se găsesc într-o abordare sustenabilă generalizată, în care toți actorii din societate au un rol (cetățeni, companii, societatea civilă, autorități).

De Ziua Națională a Sustenabilității, fiecare dintre noi trebuie să înțelegem că, atunci când în joc este siguranța zilei de mâine, nu putem merge pe ghicite sau să ne bazăm pe noroc. Sustenabilitatea este, pentru noi toți, siguranța zilei de mâine.

Alături de Ambasada Sustenabilității în România, acționând împreună responsabil, oameni, companii, ONG-uri și autorități, putem găsi răspunsurile la întrebările care ne macină în fiecare zi.

Află mai multe despre ce poți face și cum te poți implica pe  ambasadasustenabilitatii.ro

Sursa : Primăria municipiului Buzău

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 10 = 17