SALARII, ÎN FUNCȚIE DE PERFORMANȚĂ

0
245

Ministerul Muncii lucrează la noua lege a salarizării din sistemul bugetar. Împreună cu experți ai Băncii Mondiale, au stabilit o ierarhizare a posturilor în funcție de munca prestată, studii și experiență.

Noua lege a salarizării a fost asumată de Guvern în PNRR și trebuie să fie gata la începutul anului viitor.

Pe o scară ierarhică de la 1 la 12, oficialii de la Ministerul Muncii au egalizat în funcție de studii și responsabilități mai multe profesii din domenii diferite. Cel mai mare coeficient de ierarhizare – gradul 12, îl va avea președintele României.

Autoritățile nu au stabilit încă formula de calcul, însă experții se gândesc să raporteze veniturile fie la salariul minim pe economie, fie să introducă un nou indice de referință.

În prezent, șeful statului primește de 12 ori salariul minim, plafonat la nivelul lui 2019, când era de 2.080 de lei brut. Pe ultimul loc, adică gradul 1, au rămas posturile de paznic, secretar – dactilograf și spălătoreasă. În stabilirea criteriilor, autoritățile au luat în calcul, printre altele, salariile practicate în mediul privat, dificultatea funcției și condițiile de muncă.

Ministerul Muncii nu a calculat încă impactul noii legi. În prezent, cheltuielile cu salariile la stat se ridică la aproape 10 miliarde de lei lunar, potrivit Ministerului Finanțelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 2 =