FLOAREA DE COLȚ, ACLIMATIZATĂ DE CERCETĂTORII BUZOIENI

0
192

Specialiștii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău au mai făcut o minune. Ei au reușit să aclimatizeze la câmpie Florea de colț, o specie protejată în România. Floarea de colţ sau Floarea reginei este considerată monument al naturii şi este protejată prin lege încă din anul 1931. Planta creşte la altitudini cuprinse între 1.800 şi 3.000 de metri, pe cele mai abrupte stânci, în Munţii Alpi şi Carpaţi.

În ţara noastră se întâlneşte destul de rar şi în locuri adesea inaccesibile, în Munţii Vrancei, Bucegi, Făgăraş, Maramureş, Rodna sau în Parcul Naţional Cozia. Cu toate că Floarea de colţ este întâlnită la altitudini înalte şi beneficiază de condiţii speciale pentru a se dezvolta, cercetătorii Băncii de Resurse Genetice din Buzău au reuşit să o aclimatizeze.

Specialiștii buzoieni au reuşit să obţină seminţe viabile ale Florii de colţ pe care le păstrează în situaţia în care, la un moment dat, planta ar putea dispărea din anumite areale şi s-ar impune repopularea zonei. De asemenea, pe viitor, Floarea de colţ ar putea fi cultivată, atât în scop ştiinţific, cât şi peisagistic, în jardiniere, grădini şi ghivece.

Pe durata studiilor, specialiștii buzoieni au mai descoperit un secret pe care Floarea de colţ îl ascunde: ea nu este doar de o frumusețe aparte, ci degajă, dimineaţa şi seara, un parfum deosebit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

41 + = 44