MANIFESTARE DEDICATĂ EVOCĂRII LUI PAMFIL ŞEICARU, LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „V.VOICULESCU” BUZĂU

0
147

Biblioteca Judeţeană ,,V. Voiculescu” Buzău, în parteneriat cu UZPR – Filiala Buzău, organizează marţi, 24 octombrie 2023, de la ora 12.30, la sediul său din Galleria Mall, manifestarea dedicată evocării lui Pamfil Şeicaru: ,,De la presa scrisă la presa            on-line, perspective”. Programul evenimentului include premierea celor mai bune reviste şcolare (gimnaziu şi liceu); toate publicaţiile de la şcoli, pentru a putea participa la competiţie, vor fi trimise la sediul ISJ Buzău sau la sediul bibliotecii până la data de 13 octombrie 2023; susţinerea conferinţei: ,,De la presa scrisă la presa on-line, perspective”, de către Ovidiu Zanfir, secretar UZPR; susţinerea conferinţei: ,,Repere istorice în presa buzoiană”, de către Stan Brebenel, preşedinte Filiala UZPR Buzău; susţinerea conferinţei: ,,Exilul lui Pamfil Şeicaru”, colonel în rezervă şi profesor asociat Mihai Goia.

La manifestarea din acest an participă elevi din redacţiile revistelor şcolare, profesori, scriitori, jurnalişti, membri UZPR.

 „Născut în 1894 la Tăbărăşti, Buzău, Pamfil Şeicaru a fost ziarist şi director al ziarului ,,Curentul”, cel mai combativ cotidian românesc în perioada dintre cele două războaie mondiale. În august 1944 a părăsit ţara cu ideea de a publica un ziar ce ar fi trebuit să susţină cauza României după încetarea războiului. În 1945 a fost condamnat la moarte în contumacie de comunişti. A petrecut 30 de ani în Spania, iar ultimii ani de viaţă i-a petrecut în Germania. La moartea sa, în octombrie 1980, Primul Ministru al Bavariei, Franz Josef Strauß, l-a omagiat într-un mesaj, descriindu-l drept ,,un patriot român şi eminent ziarist”. În 1966, Ceauşescu l-a graţiat în urma unei ample acţiuni a Securităţii, după care a fost ajutat financiar să publice articole şi cărţi favorabile politicii de independenţă a lui Ceauşescu faţă de Moscova”, informează Biblioteca Județeană.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 6 = 7