Toate pensiile din sistemul public vor fi recalculate până în noiembrie. Ministrul de Finanţe susţine că astfel, peste un milion şi jumătate de români ar urma să primească mai mulţi bani. Majorările ar putea fi de până la 20%. Măsura va costa statul român 16 miliarde de lei, fix cât va încasa de la mediul privat în urmă majorării taxelor şi impozitelor.
Coaliţia ia în calcul trei scenarii pentru noua lege a pensiilor. Prima metodă de calcul, care are în vedere atât constribuţia la asigurările sociale, cât şi vechimea în muncă este preferată,
Bărbaţii care s-au pensionat înainte de 2015 şi au un stagiu de cotizare de 35 de ani vor fi primii care vor avea de câştigat, spun specialiştii. La fel şi femeile care au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani.
Nu vor avea de câştigat persoanele pensionate anterior anului 2001, pentru că acele persoane în general, au avut un stagiu de cotizare de 25 de ani la femei și de 30 de ani la bărbaţi.
Noua lege va rezolva diferenţele între pensiile bărbaţilor şi femeilor prin aplicarea unui mecanism de corecţie.
Anual, în luna martie, pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei a anului precedent. Pentru a stimula rămânerea în activitate se va acorda un număr de puncte pentru fiecare an muncit peste stagiul de cotizare de 25 de ani.
Statul va cheltui cu 14% mai mulţi bani odată ce va intra în vigoare noua lege, de la 1 ianuarie 2024. Reforma este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.