ANIMATION BUCHAREST INTERNATIONAL FILM FESTIVAL, 22-24 SEPTEMBRIE, ÎN BUCUREȘTI, SINAIA ȘI PITEȘTI

0
193

Cea de-a treia ediţie a Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF), care va avea loc în perioada 22-24 septembrie, la Cinema Union din Bucureşti, precum şi la Cinema Carpaţi din Sinaia şi Cinema Trivale din Piteşti, propune cinefililor o nouă selecţie de filme de lung şi scurtmetraj de animaţie din întreaga lume.

Festivalul va fi deschis la Cinemax Veranda din Bucureşti, cu proiecţia filmului „Robot Dreams,” regizat de Pablo Berger, un film de animaţie bazat pe celebrul volum grafic al scriitoarei americane Sara Varon.

„Robot Dreams” a strălucit la numeroase festivaluri internaţionale de prestigiu, inclusiv Cannes Film Festival 2023, Toronto International Film Festival 2023, Melbourne International Film Festival 2023 şi Sarajevo Film Festival 2023, fiind recompensat cu Contrechamp Award la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy 2023.

Ediţia din acest an aduce în prim-plan diversitatea şi creativitatea din lumea animaţiei, reunind viziuni artistice din colţuri diferite ale globului.

Programul competiţiei ABIFF 2023 include următoarele 11 scurtmetraje:

* „0:00 A.M.,” regia Yaunshen Yang, China, 2022,
* „A World in Chaos,” regia David Crisp, Ungaria, 2023,
* „Breaza – The Legend of the Stained Woman,” regia Eugen Munteanu, România, 2023,
* „Dessert Critter,” regia Lina Walde, Germania, 2023,
* „Legacy,” regia Tamas Ivady, Ungaria, 2023,
* „Lights,” regia Jitka Nemikinsova, Cehia, 2023,
* „No More Mr. Bag Guy,” regia Clement Delcroix, Naim Yavuz, Samuel Duby, Maxime Lamblin, Lucinda Roussel, Esteban Haro, Franţa, 2022,
* „The Eternal Question,” regia Mariia Konopatova, Rusia, 2023,
* „The Missing Color,” regia Arthur Felipe Fiel, Brazilia, 2023,
* „The Pillar Of Strength,” regia Aie Ibrahim, Malaezia, 2022,
* „The Sprayer,” regia Farnoosh Abedi, Iran, 2022.

Acestea vor concura pentru două premii: Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj în valoare de 800 de euro şi Premiul pentru cel mai bun film tematic în valoare de 500 de euro.

Tot pentru publicul tânăr şi familiile lor, ABIFF prezintă „Oink” (2022), regizat de Mascha Halberstad, un film de animaţie cu o poveste adorabilă, prezentat cu succes la festivaluri internaţionale, inclusiv la Berlin International Film Festival în 2022.

În secţiunea filmelor clasice, festivalul invită la (re)descoperirea filmului „Novăceştii” (1988), regizat de Constantin Păun, o adaptare a baladei despre Baba Novac, care oferă o incursiune plină de farmec în trecutul istoric al României.

De asemenea, ABIFF va readuce în atenţia publicului filmul de animaţie românesc „Mercy Street,” regia Ştefan Buzea, Alexandru Buzea, Nicolae Radu, realizat în 2016. „Mercy Street” este povestea unui băiat de 10 ani, Lorenz, care descoperă un pasaj secret spre o lume secretă sub lumea noastră, care îl va duce într-o mare aventură cu scopul de a salva muzica lumii.

În plus, festivalul include şi secţiunea specială „ABIFF Classic Latvian Animation Shorts Showcase,” dedicată animaţiilor clasice din Letonia.

La evenimentul de închidere, festivalul va proiecta în premieră în România documentarul animat „AURORA’S SUNRISE” (2022), regizat de Inna Sahakyan, care aduce în prim-plan o poveste cutremurătoare despre supravieţuire şi rezilienţă în faţa genocidului armean.

ABIFF – Animation Bucharest International Film Festival este un eveniment cinematografic anual dedicat filmelor de animaţie, scopul evenimentului fiind de a promova arta animaţiei în toate formele şi stilurile ei, aducând în prim-plan filme de animaţie inovatoare şi autentice din întreaga lume.

Organizat de Mockra Productions, ABI Fundaţie şi Creatrix Fama, festivalul are loc cu sprijinul UPFAR-ARGOA şi al DACIN SARA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

69 + = 72