ÎNCEP PROGRAMELE RABLA PENTRU PERSOANELE JURIDICE

0
289

Dacă vor să-și înlocuiască mașinile vechi cu unele noi, companiile și PFA-urile se pot înscrie de vineri, 1 septembrie, în programul Rabla Clasic sau în programul Rabla Plus, în etapa a doua programată pentru anul 2023. Indiferent pentru care program optează, solicitanții se pot înscrie direct online pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Banii de la stat se acordă, practic, printr-o schemă de ajutor de minimis prin care se pot obține cel mult 200.000 de euro per solicitant (sau 100.000 de euro în cazul transportatorilor rutieri de mărfuri), echivalent în lei. Prima de casare din Rabla Clasic și ecotichetul din Rabla Plus nu se pot cumula.

În 2023, companiile și PFA-urile pot beneficia de prima de casare, la cumpărarea unei mașini noi, dacă predau la schimb unul sau două autovehicule uzate (cele cu o vechime mai mare sau egală cu șase ani de la anul primei înmatriculări în România). Prima de casare este de 7.000 de lei, dacă se casează o mașină veche, sau de 10.000 de lei, dacă se casează două mașini vechi.

Pe lângă prima de casare, se mai pot acorda suplimentar și cinci ecobonusuri diferite, valorile lor fiind de 1.500 sau 3.000 de lei (ecobonusurile se pot cumula, în anumite condiții). Prima de casare se scade direct din prețul de vânzare al mașinii noi, cu precizarea că finanțarea poate acoperi cel mult 50% din preț. Cealaltă jumătate a sumei este asigurată de solicitant din fonduri proprii și/sau dintr-un credit bancar ori un contract de leasing financiar.

Printre condițiile ce trebuie bifate de solicitanți se numără: să fie la zi cu plata tuturor sumelor datorate autorităților centrale și locale, să n-aibă probleme financiare, să desfășoare activități în România.

Dosarul de înscriere trebuie să includă cererea de finanțare, certificatul de cazier fiscal, certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, certificatul de atestare fiscală privind obligațiile la Fondul pentru mediu, declarația pe propria răspundere privind ajutoarele de minimis obținute în ultimii trei, declarația pe propria răspundere privind activitatea principală, sectoarele în care solicitantul își desfășoară activitatea și activitatea pentru care va fi utilizat autovehiculul nou.

În cadrul  programului Rabla Plus, firmele și PFA-urile pot obține bani de la stat pentru achiziția de mașini noi pur electrice sau electrice hibride. În 2023, ecotichetul pentru cumpărarea unei mașini noi se obține prin casarea a maximum două mașini vechi (cele cu o vechime mai mare sau egală cu șase ani de la anul primei înmatriculări în România).

La casarea unui singur autovehicul vechi, ecotichetul este de 51.000 de lei, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, sau de 26.000 de lei, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid. Dacă sunt casate două mașini vechi, ecotichetul este 54.000 de lei, respectiv 29.000 de lei.

În plus, se poate acorda, suplimentar, un ecobonus de 1.500 de lei pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Ecotichetul se scade direct din prețul de vânzare al mașinii noi, cu precizarea că finanțarea poate acoperi cel mult 50% din preț și că prețul poate fi de maximum 75.000 de euro. Cealaltă jumătate a sumei este asigurată de solicitant din fonduri proprii și/sau dintr-un credit bancar ori un contract de leasing financiar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 33 = 42