PERSEIDELE, SPECTACOLUL COSMIC AL VERII. CÂND POATE FI VĂZUT MAXIMUL FENOMENULUI.

0
350

Spectacol pe cer în weekend. Perseide, considerată de specialiști cel mai spectaculos eveniment astronomic al verii, are loc în fiecare an, dar cele mai multe stele căzătoare pot fi văzute în noaptea de 12 spre 13 august.

Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa. Din zonele cu cer curat, se pot vedea maximum 150 de meteori pe oră. Cei care vor observa fenomenul din oraşe pot vedea 10-20 de meteori pe oră.

” Vorbim despre o așa-numită ploaie de meteori, dar, de fapt, este o ploaie de meteoroizi. Sunt obiecte care intră în atmosferă, care au fost lăsate de o cometă care a trecut prin acea zonă în care trece și Pământul în momentul actual. Noi acum trecem cu planeta Pământ prin acest nor de particule și ele vor intra în atmosferă în această perioadă. Maximul este undeva între 12-13 august, weekendul acesta ”, a spus astronomul Simon Anghel.

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + = 8