Direcţia de Sănătate Publică Buzău atrage atenţia cu privire la riscul ridicat de îmbolnăvire cu ”boala apei” ca urmare a faptului că aproximativ 60% dintre probele de apă prelevate din fântâni în prima parte a anului au fost necorespunzătoare consumului uman.
Inspectorii de sănătate publică au supus analizelor probe de apă prelevate din instalaţiile publice şi individuale, dar şi din fântâni. Cele mai multe dintre probele necorespunzătoare au fost cele provenite din fântânile publice şi individuale.
În primul semestru al anului, din analiza chimică şi microbiologică a peste 860 de probe, 159 au fost neconforme. Din fântânile publice și individuale au fost prelevate 96 de probe, iar peste 60 la sută au fost necorespunzătoare.
Probele au scos la iveală neconformităţi în ceea ce priveşte concentraţia de amoniu, nitraţi şi nitriţi din apa de fântână, dar şi un procent ridicat de bacterii coliforme.
Specialiştii recomandă consumul unei „ape sigure” în situaţia în care intoxicaţia cu nitriţi poate genera afecţiuni severe, în special copiilor sub 3 ani.