NOI MĂSURI ADOPTATE ÎN GUVERN PENTRU ÎNCHEIEREA ANULUI ȘCOLAR

0
165

Guvernul s-a reunit astăzi în ședință pentru a adopta mai multe măsuri în vederea încheierii anului școlar în contextul grevei profesorilor. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că înscrierile la examenul de bacalaureat 2023 se prelungesc până la data de 16 iunie.

„Așa cum știți, conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase nu se impun, în acest moment, modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie. Deci, practic, în acest moment, toate clasele, toți elevii până pe 16 iunie trebuie să aibă situația școlară încheiat. La fel, înscrierile pentru bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16 iunie”, a spus Ligia Deca, a declarat ministrul Educație Ligia Deca în conferința de presă susținută după încheierea ședinței de Guvern.

Probele de competențe de la Bacalaureat 2023 se echivalează cu notele din timpul liceului, iar Evaluarea Națională la Limba Română, Matematică şi ştiinţe, de la finalul clasei a VI-a, a fost anulată. De asemenea este anulată și proba practică din cadrul examenului de titularizare 2023, adică inspecția la clasă.

Referitor la majorările salariale promise profesorilor, Ligia Deca a spus: ”Vor fi majorări de 25%, pe medie, pe același sistem utilizat la OUG 53. Dacă atunci creșterea era în medie de 20%, acum se va ajunge la 25%, dar și garantarea faptului că pe noua grilă de salarizare se va pleca de la salariul mediu brut pe economie la debutanți.

Pentru restul de 50% vom discuta la Ministerul Muncii, atunci când vom discuta legea salarizării”.

Ministrul Educaţiei a subliniat că probele scrise, atât ale evaluării naţionale de la sfârşitul clasei a VIII-a cât şi probele scrise ale examenului de bacalaureat rămân în acelaşi calendar, „permiţând tuturor elevilor să meargă mai departe aşa cum era programat şi aşa cum îşi doresc”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

55 + = 61