Comisia Europeană recomandă Guvernului să nu meargă mai departe cu actualul proiect de lege al pensiilor speciale, ci să îl modifice potrivit propunerilor Băncii Mondiale. În coaliție, însă, e blocaj pe acest subiect. Grupul interministerial reunit ieri la guvern n-a ajuns la nicio concluzie, în timp ce ministrul Fondurilor Europene amintește că unele țări și-au asumat să nu facă anumite reforme impuse prin PNRR.
Cert este ca proiectul legislativ de la noi nu îndeplinește cerințele, iar schimbările ar avea ca rezultat doar economii limitate.
Comisia Europeană cere României – printre altele – să mențină cheltuielile cu toate pensiile publice la 9,4% din PIB, pensiile speciale să fie calculate pe baza contributivității și a vechimii în profesie, iar statul sa nu mai creeze noi categorii de pensii speciale. Reforma pensiilor de serviciu trebuie să fie adoptată de Parlament până în luna iunie, în caz contrar, România riscă să piardă o suma consistentă din fondurile europene.
Țara noastra are de primit – în cadrul celei de-a treia cereri de plată din luna iunie – peste 3 miliarde de euro din Planul de Redresare negociat cu Comisia Europeană. Cererea trebuie însă să cuprindă și reforma pensiilor, un proiect de lege care să reducă diferențele uriașe existente acum între pensionari.