ALERGIILE DE PRIMĂVARĂ. CUM LE IDENTIFICĂM ȘI CUM LE TRATĂM

0
204

Primele semne de primăvară sunt așteptate cu mare bucurie, dar ele aduc și alergiile de primăvară atât de neplăcute pentru persoanele sensibile. Polenul este principalul vinovat și mulți dintre noi putem dezvolta alergie la polen în a doua parte a vieții, chiar dacă nu am avut niciun simptom în tinerețe.

Alergiile de primăvară sau alergiile sezoniere sunt declanșate de cele mai multe ori de polenul pe care îl eliberează primii copaci înfloriți la începutul sezonului cald. Alergiile de primăvară mai pot fi întreținute și de praful antrenat de vânturile calde și uscate din acest sezon. Iar persoanele care suferă de obicei de alergia la polen, pot avea reacții alergice și la anumite alimente, la mucegai sau la diverse substanțe chimice, la gazele de eșapament sau la blana animalelor.
Dacă celelalte alergii pot fi permanente, alergiile de primăvară la polen sunt sezoniere și se declanșează de obicei spre finalul lunii februarie, stăruind în timpul sezonului cald.

Alergiile de primăvară, afecțiuni tot mai întâlnite

Multe persoane cu reacții alergice moderate suferă din cauza polenului doar primăvara. Dar persoanele care au reacții severe la polen se confruntă cu alergia aproape tot anul. De obicei, alergia la polen este mai accentuată în copilărie și poate trece de la sine la vârsta adultă. Dar poluarea din ultimii ani și expunerea la numeroase substanțe iritante poate accentua reacțiile alergice pentru perioade lungi de timp. Tot mai mulți adulți suferă de această problemă, chiar dacă au un sistem imunitar bun. În termeni medicali, persoanele care au alergie la polen se numesc polinozici, iar numărul lor este în creștere, aproximativ 30% din populația Europei fiind afectată de această suferință. Polenul, principala cauză

Alergiile de primăvară sunt chinuitoare pentru persoanele sensibile.

Oricât de frumoasă ar fi primăvara, zilele senine și calde sunt un chin pentru ei, deoarece polenul se usucă și este mai ușor purtat de vânt. La fiecare plimbare în natură sau pe lângă casă, persoanele cu fond alergic strănută puternic, lăcrimează, au nasul înfundat, au rinoree și dificultăți de respirație. Iar toate aceste simptome sunt întreținute de granulele de polen din aer și de praf. Dintre copacii cu polen iritant menționăm: aninul, frasinul, plopul, fagul, cedrul, chiparosul, ulmul, hicori, ienupărul, arțarul, dudul, stejarul, pinul, plopul și salcia.  Alergii produce și polenul de ierburi și flori precum păiușul, secara, iarba-câmpului, vernal, ambrozia, narcisele, zambilele, lalelele, crinii, florile de prun sau florile de măr.

Alergiile de primăvară. Cele mai comune simptome

Multe persoane se plâng de faptul că lăcrimează și au nasul înfundat mai des primăvara sau toamna, dar nu știu dacă suferă de alergie sau nu. Unele persoane au simptome ușoare, se obișnuiesc cu ele și nu își fac griji dacă au nasul înfundat toată primăvara. Dar multe alte persoane sensibile au simptome severe, asemănătoare cu simptomele virozelor. Iată care sunt cele mai comune simptome în caz de alergii de primăvară. rinoreea (secrețiile nazale apoase); lăcrimarea; strănutul în salve; înroșirea ochilor și a nasului (inflamarea mucoaselor); prurit (mâncărimi) la nivelul ochilor și al nasului; nasul înfundat permanent. Unele persoane pot avea reacții severe la alergenii greu de tolerat așa cum este polenul de ambrozie.

În acest caz, simptomele lor seamănă cu manifestările pacienților care suferă de astm. Tuse iritativă și seacă; dificultăți de respirație; respirație șuierătoare; senzația de apăsare la nivelul toracelui; senzația de sufocare. Majoritatea simptomelor descrise mai sus seamănă și cu simptomele virozelor, ale gripelor sau ale conjunctivitei. De aceea, este recomandat să apelezi la un medic specialist ORL pentru a stabili dacă suferi de alergie sezonieră sau dacă este vorba de o altă afecțiune.

Cum deosebești alergiile de gripe și viroze

Primăvara este sezonul alergiilor, dar și cel al virozelor și gripelor. În ultimii doi ani, infecția cu virusul Sars Cov-II a complicat și mai mult lucrurile prin numeroasele mutații pe care le dezvoltă. Imunitatea noastră este tot mai greu încercată și mulți pacienți care au avut Covid-19 se confruntă cu simptome supărătoare pe termen lung care seamănă cu alergiile de primăvară. Cu toate acestea, există câteva diferențe importante:  iritațiile de la nivelul ochilor, lăcrimarea permanentă atunci când ieși din casă și senzația de usturime sau mâncărime este specifică alergiilor, ea nefiind întâlnite printre pacienții de Covid-19; strănutul foarte des este un alt simptom specific alergiilor și mai puțin gripelor; strănutul este abundent în cazul alergiilor, unele persoane afectate susținând că au strănutat chiar și 15 – 20 de minute în șir; oboseala accentuată, durerile musculare și stările de amețeală sunt specifice mai degrabă coronavirusului și mai puțin alergiilor de sezon.

Cum te poți proteja de alergeni

Polenul ajunge peste tot și te poate afecta inclusiv în interiorul casei, nu doar afară, în natură.

Fă curățenie foarte des, aspiră bine praful din casă și folosește filtre HEPA pentru instalațiile de aerisire și aer condiționat.

instalează pe telefon o aplicație meteo care îți poate indica zi de zi concentrația de polen din zona în care locuiești. O astfel de aplicație este utilă și te ajută să te ferești de polen, să eviți deplasările în afara locuinței, dacă ai reacții severe și știi că acestea vor dura câteva zile.

Caută la firmele specializate plase de insecte care au și filtru de polen. Țesătura lor este mai densă și nu lasă să treacă granulele de polen. Cu toate acestea, va fi mai greu să aerisești casa.

Poartă mai des ochelari de soare pentru a proteja ochii de granulele iritante de polen. Ia cu tine un spray cu apă termală și curăță nasul și ochii, ori de câte ori simți că te afectează praful și polenul.

Poartă mască medicală pe stradă, dacă te-ai obișnuit deja cu ea din perioada de restricții impuse de pandemia de Covid-19.

Consumă mai des alimente care pot reduce efectele neplăcute pe care le au alergiile de primăvară.

Folosește un spray cu apă de mare și aloe vera pentru a curăța cât mai des nasul, inclusiv pe stradă. Bea cât mai des lichide, mai ales apă, apă cu lămâie, apă cu miere, ceaiuri diluate din plante cum este menta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

57 + = 62