ZIUA DEȚINUȚILOR POLITICI ANTICOMUNIȘTI

0
307

,,Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989″ a fost marcată, astăzi, la Râmnicu Sărat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în parteneriat cu Primăria Râmnicu Sărat. Evenimentul a început cu o ceremonie religioasă, la crucea din incinta fostului Penitenciar din Râmnicu Sărat. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei împreună cu un sobor de preoți. La finalul ceremoniei, autorități centrale și locale, dar și reprezentanți ai unităților de învățământ au depus coroane la monumentul din incinta fostei închisori din Râmnicu Sărat.

Reprezentanți ai autorităților publice de la nivel central și local au susținut alocuțiuni. Ei au vorbit despre suferințele deținuților din închisorile comuniste și au transmis un mesaj tinerei generații.

Mesajele oficialilor s-au îndreptat, în special, către tânăra generație, care nu trebuie să uite ororile regimului comunist.

Reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc consideră că abuzurile, chinurile și constrângerile suferite de miile de deținuți politici, dar și de familiile acestora nu pot fi uitate. Mai mult, toate actele de cruzime realizate de regimul comunist trebuie aduse în fața publicului tânăr.

Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat este un obiectiv așteptat, atât de autoritățile centrale, cât și de cele locale.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în parteneriat cu Primăria Râmnicu Sărat au marcat  ,,Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989,, și prin alte evenimente. Astfel, Liceul Teoretic Ștefan cel Mare a găzduit conferința  ,,Viața și moartea în „Închisoarea tăcerii” de la Râmnicu Sărat (1947-1963), susținută de către Cosmin Budeancă, expert al Institutului. În același timp, la Colegiul Național Alexandru Vlahuță a fost organizată conferința ,,Corneliu Coposu: detenția în închisoarea de la Râmnicu Sărat,, susținută de către un alt expert al Institutului, Victor Sămărtinean.

De asemenea, la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat a avut loc prezentarea volumului monografic ,,Închisoarea de la Râmnicu Sărat în sistemul penitenciar românesc(1862-1947), scris de către Marius Neculae și  cofinanțat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Primăria Râmnicu Sărat. Tot astăzi, în Foaierul Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu” a avut loc vernisarea expoziției „Romlag”, realizată de Muzeul Ororilor Comunismului din România, la care a fost invitat și Alexandru Groza, directorul instituției.

9 martie a fost declarată ,,Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989″ printr-o decizie a Camerei Deputaţilor în 22 noiembrie 2011. În prezent, în registrele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, există 76.000 de fișe matricole penale ale deținuților politici. Pornind de la numărul acestora și coroborându-l cu alte surse de arhivă, lucrări de memorialistică și bibliografia de specialitate, se estimează că numărul deținuților politici din România comunistă a fost de circa 150.000. În timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale şi 72 de lagăre de muncă forţată destinate deţinuţilor politici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 79 = 83