PROGRAM ÎN PREMIERĂ PENTRU CRESCĂTORII DE PORCI

0
231

Buzoienii sunt extrem de interesați să crească porci din rasele Bazna şi Mangaliţa. O arată numărul fermierilor din județ care au solicitat ajutoare de la stat pentru creșterea acestor două rase. Programul de sprijin a fermierilor din domeniul zootehnic, lansat de Ministerul Agriculturii se adresează crescătorilor de porci sau păsări, fie ei persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale, fie persoane juridice, care deţin exploataţii comerciale autorizate sanitar-veterinar. În cazul crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, sprijinul acordat de stat prin această schemă de ajutor de minimis va fi, în acest an, de 1.200 de lei pentru fiecare scroafă. La Buzău, programul înregistrează deja un real succes, județul fiind pe locul I în țară în ceea ce privește numărul beneficiarilor.

Deși legea privind sprijinirea fermierilor din sectorul zootehnic a fost adoptată încă din 2018, ea nu a fost pusă în aplicare până în momentul de față, pentru că nu au fost prinși bani în buget. Actul normativ păstrat la sertar era însă mult așteptat de fermieri. Asta în contextul în care din anii 90 și până în prezent România a importat, din păcate, găini și porci din străinatate, pentru a fi crescuți apoi în fermele din țară.

De câțiva ani, crescătorii de porci s-au lovit de serioase probleme  legate de preț sau de pesta porcină africană, mulți dintre ei fiind aduși în pragul falimentului sau chiar în faliment. O situație similară s-a înregistrat și la crescătorii de păsări serios afectați de gripa aviară. Deja și anul acesta au fost semnalate câteva focare la unele ferme din țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 73 = 74