LEGILE EDUCAȚIEI VOR FI PREZENTATE ASTĂZI, DE MINISTERUL EDUCAȚIEI

0
230

Legile Educației, care stau la baza proiectului România Educată, vor fi prezentate azi, pentru prima dată în varianta oficială, la sediul Ministerului Educației.

Anunțul a fost făcut de ministrului Educației, Ligia Deca. După o lungă serie de amânări, oficialii vor lua, în sfârșit, decizii majore pentru învățământul din România.

În primul rând, elevii vor afla cum se modifică bacalaureatul și admiterea la colegii naționale. O altă problemă ridicată de participanții la discuții a fost finanțarea învățământului, iar reprezentanții sindicatelor au subliniat că unele dintre prevederile din aceste proiecte nu vor putea fi implementate în lipsa unei alocări bugetare adecvate.

În plus, de aprobarea legilor educației depinde și o sumă din PNRR.

PNL insistă în coaliţie pentru ca anumite prevederi din Legile Educaţiei să rămână aşa cum au fost formulate în propunerile actualului ministru, Ligia Deca.

Printre acestea se numără: triplarea bugetului pentru burse şi creşterea numărului beneficiarilor; „Masa caldă” din şcoli devine „Masa Sănătoasă”, iar de acest program vor beneficia un milion de copii; calificări pentru fiecare profil, inclusiv cele teoretice, recunoscute/acceptate pe piaţa muncii; primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe ţară, cu condiţia asumării unei perioade minime de cinci ani şcolari pentru personalul didactic din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate; extinderea învăţământului în sistem dual în învăţământul postliceal şi universitar.

Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, poate organiza unităţi de învăţământ de tip „şcoală românească din afara graniţelor ţării”, cu predare în limba română; se introduc zonele prioritare de educaţie pentru reducerea diferenţelor privind accesul, participarea şi rezultatele şcolare ale elevilor aflaţi în risc de excluziune socială; învăţământul dual poate fi continuat în cadrul universităţilor, care pot constitui consorţii pentru a oferi o educaţie de calitate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 2 =