Pentru a împiedica folosirea unor denumiri în scopul de „a păcăli” consumatorii, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lucrat la un cadru legislativ prin care vor fi introduse amenzi pentru firmele care folosesc termenii de „ecologic/biologic/organic” sau „eco/bio” fără a avea avizele necesare pentru produsele din agricultura ecologică. Aceste amenzi vor intra în vigoare pe 3 februarie și vin ca urmare a noutăților aduse, începând cu 2021, cadrului legislativ privind agricultura ecologică, printre care și un regulament european.
La începutul lui 2021, în România a intrat în vigoare un regulament european privind producția și etichetarea produselor ecologice, ce obligă firmele care activează în domeniu să se supună unor noi reguli. Deși Regulamentul Uniunii privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice se aplică în mod direct și legislației din țara noastră, Guvernul a adus o serie de modificări privind produsele ecologice pentru alinierea la noile norme.
Acum, prin HG nr. 1579/2022, apărută recent în Monitor, se asigură crearea cadrului sancționator pentru firmele care nu respectă regulile privind produsele ecologice. HG-ul va intra în vigoare în 30 de zile de la publicare – mai precis, pe 3 februarie.
Astfel, vor putea fi aplicate amenzi cuprinse între 25.000 și 45.000 lei, precum și oprirea temporară de la vânzare a produselor în cauză (până la remedierea deficiențelor) pentru utilizarea fără drept a termenilor ecologic, biologic, organic, a cuvintelor derivate și a diminutivelor acestora, precum bio și eco, pe etichetă, pe materialele publicitare, în online sau în documentele comerciale ale unui produs.
Conform Ordinului MADR, firmele producătoare de produse ecologice trebuie să-și înregistreze activitatea în fiecare an, până la data de 16 mai inclusiv, la direcțiile de agricultură județene și a municipiului București. În schimb, data limită este de 15 noiembrie a fiecărui an pentru înregistarea firmelor cu activități în domeniile de pregătire, distribuție, depozitare, import, export, introducere pe piață a produselor ecologice sau în conversie, flora spontană, acvacultură și pentru producătorii care intră pentru prima dată în sistemul de agricultură ecologică.