DEDUCEREA PERSONALĂ SUPLIMENTARĂ. CE ÎNSEAMNĂ, CONCRET, APLICAREA ACESTEIA, ÎN VALOARE NETĂ, LA SALARIUL PĂRINTELUI?

0
423

De anul acesta, Codul fiscal prevede că deducerea personală are două componente – deducerea personală de bază și deducerea personală suplimentară. Fiecare dintre ele se acordă după reguli proprii, cea suplimentară acordându-se unuia dintre părinții angajați pentru copilul sau pentru fiecare copil, după caz, care este înscris în sistemul de învățământ. Potrivit informațiilor vehiculate  despre aceste noi deduceri suplimentare, care nu se aplicau înainte de 2023, s-a vorbit destul de mult despre cuantumul fix al acestei deduceri pentru fiecare copil școlarizat – suma de 100 de lei – , fără să se spună însă ce reprezintă acești 100 de lei. Așa se face că mulți părinți au fost informați, în mod eronat, că ar avea dreptul la 100 de lei în plus la salariul net. De fapt, suma pe care o câștigă la net angajatul-părinte este mult mai mică.

Pentru a înțelege beneficiul real al părinților de pe urma aplicării acestei deduceri suplimentare trebuie înțeles ce înseamnă deducerea personală.

Deducerea personală, cu sau fără modificările aduse prin OG 16/2022 Codului fiscal, înseamnă că angajatul care îndeplinește anumite condiții prescrise în lege are de plătit mai puțin statului ca impozit și, în consecință, rămâne cu un net un pic mai mare la finele lunii.

Sistemul de acordare a deducerilor personale în cazul salariaților a fost revizuit complet anul trecut, iar noile reguli sunt aplicabile din 2023. De deducerea personală de bază pot beneficia, din acest an, cei ce au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară din luna în care realizează veniturile (adică cei care au salarii până la 5.000 de lei), indiferent dacă au sau nu au copii minori.

Cele mai mari deduceri le primesc, așadar, cei care se situează cu salariul cel mult la nivelul minimului pe economie și care au patru sau mai multe persoane în întreținere. O deducere între 20 și 45% din salariul minim, bani care rămân acestuia în buzunar, la final de lună, în loc să se ducă la stat. Deducerea înseamnă diminuarea bazei la care se aplică impozitul, care, în acest exemplu, înseamnă că baza se diminuează cu circa 20 – 45%.

În plus, la acest procent din salariu căruia nu i se aplică impozitul de 10% i se adaugă, dacă e cazul, deducerea suplimentară pentru un copil sau mai mulți – câte 100 de lei pentru fiecare copil înscris într-o instituție de învățământ.

Un exemplu pentru a arăta diferența dintre netul unui angajat care beneficiază de deducerea suplimentară și unul care nu beneficiază:

-angajatul are salariul brut de 3.200 de lei și doi copii în întreținere: netul său este de 1.976 de lei;

-angajatul are salariul brut de 3.200 de lei și niciun copil: netul său este de 1.926 de lei.

Așadar,  diferența între cei doi este de doar 50 de lei, dată de aplicarea unei deduceri personale de bază diferite din pricina existenței copiilor, precum și de aplicarea deducerii personale suplimentare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here