Sărbătorile legale din 2023 sunt în număr de 15, iar dintre acestea, anul viitor, vor pica în timpul săptămânii 12. Suplimentar, cei care lucrează la stat ar putea beneficia, în 2023, de trei zile libere în plus.
Calendarul liberelor legale este următorul:
- 1 ianuarie / duminică – 2 ianuarie / luni– Anul Nou;
- 24 ianuarie / marți– Ziua Unirii Principatelor Române;
- 14 aprilie – Vinerea Mare la ortodocși / 7 aprilie – Vinerea Mare la catolici;
- 16 aprilie / duminică – 17 aprilie / luni– Paștele ortodox // 9 aprilie / duminică și 10 aprilie / luni – Paștele catolic;
- 1 mai / luni– Ziua Muncii;
- 1 iunie / joi– Ziua Copilului;
- 4 iunie / duminică – Rusalii, 5 iunie / luni– A doua zi de Rusalii;
- 15 august / marți– Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie / joi– Sfântul Andrei;
- 1 decembrie / vineri– Ziua Națională a României;
- 25 decembrie / luni– 26 decembrie / marți – Crăciunul.
În plus, salariații de alte religii decât cele creștine beneficiază de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.
Există însă și categorii de angajați a căror muncă nu poate fi întreruptă în zilele declarate nelucrătoare, aceștia urmând a fi compensați prin zile libere în perioada imediat următoare. Este vorba despre cei care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și de cei a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.
Conform Codului muncii, angajații care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. Dacă nu se pot acorda zile libere, angajații trebuie să primească un spor salarial ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.
Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi de până la 10.000 lei.