România nu a primit ieri votul în consiliul Justiție și Afaceri Interne, pentru a intra în Spațiul Schengen.
Austria a votat împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, iar Bulgaria a primit un vot negativ și din partea Olandei. Pentru un rezultat pozitiv, ar fi trebuit ca toată lumea să accepte extinderea Schengen.
În schimb, miniștrii de Interne ai Uniunii au votat intrarea Croației de la 1 ianuarie în spațiul de liberă circulație.
Președinta Parlamentului European – Roberta Metsola – s-a declarat „foarte dezamagită” de votul negativ acordat României și Bulgariei în contextul aderării la Schengen în Consiliul JAI.
Discuțiile din cadrul Consiliului au fost tensionate, după zile întregi în care toate celelalte state și Comisia Europeană au încercat să convingă până în ultima clipă Austria să nu se opună intrării nostre in Schengen.
Decizia privind neintrarea în Zona Schengen înseamnă pentru economia României pierderi de 10 miliarde euro anual, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, adăugând că sunt nişte costuri pe care le plătim de foarte mulţi ani, pentru că tehnic vorbind noi am îndeplinit aceste condiţii de mult timp.
El a subliniat că trebuie să mulţumim marii majorităţi a statelor care au înţeles că România trebuie să facă parte din spaţiul Schengen şi că, în aceste momente în care toate statele europene au dat dovadă de solidaritate atât în criza energetică, cât şi în conflictul de la graniţele noastre, şi din punct de vedere economic toate statele europene ar trebui să dea dovadă de solidaritate, iar România trebuie să facă parte din spaţiul Schengen.
Totodată, ministrul Economiei a afirmat că a făcut apel către toţi ambasadorii şi către toate statele să analizeze intrarea României în Schengen din punct de vedere tehnic, conform condiţiilor care au fost stabilite pentru aderarea în Schengen.