Au mai rămas câteva ore până la ziua marilor reduceri- Black Friday sau Vinerea Neagră, ziua în care se așteaptă vânzări record, estimate anul acesta la peste 400 milioane de euro, în creştere faţă de 2021 . Deşi data oficială pentru cele mai mari reduceri din an a fost stabilită pentru 11 noiembrie, unele magazine din ţară au dat deja startul ofertelor.
Mulţi dintre romani chiar au făcut economii special pentru această zi de oferte.
Un studiu recent arată ca majoritatea românilor, 87%, apreciază că vor face, şi anul acesta, cumparaturi de Black Friday, în timp ce aproape toţi cei intervievaţi sunt de părere că ar trebui să existe mai multe oferte cu ocazia zilei reducerilor.
Reprezentanţii celui mai mare jucător de pe piaţă spun că vor fi peste 1,5 milioane de oferte unice, iar mai bine de 69% din produsele din portofoliu vor avea vineri cel mai mic preţ practicat pe tot parcursul anului 2022.
Peste 33% din totalul celor chestionaţi îşi pregătesc din timp lista, compară preţurile şi analizează ofertele, iar 33,4% susţin că fac achiziţii spontane, în funcţie de ofertele de moment.
În ceea ce priveşte încrederea pe care o au în ofertele de „Black Friday”, aceştia se situează în două categorii: o tabără de sceptici, care nu sunt convinşi că ofertele sunt cu adevărat reduse şi rentabile, respectiv o a doua tabără care consideră că ofertele din „Vinerea Neagră” au reduceri semnificative, dar şi un impact pozitiv asupra consumatorilor.
De asemenea, 50% dintre respondenţi afirmă că reducerea de „Black Friday” ar trebui să fie peste 40% pentru a-i convinge să facă o achiziţie, 19,8% ar fi satisfăcuţi şi de o reducere de minimum 30%, în timp ce restul au optat pentru alte procente.
Pentru cei care plănuiesc să achiziționeze produse de Black Friday 2022, trebuie sa fie atenti, astfel incat să facă față haosului din această zi și să nu fie păcăliți cu oferte false.
In primul rand trebuie sa fiti atenti la produsele pe care le doriti. Nu are rost să cumpărați ceva ieftin, dacă se dovedește că produsul nu este bun. Pentru a evita astfel de situații, cel mai bine este să verificați dinainte produsele pe care le doriți și să citiți recenzii, pentru a afla ce spun despre produsele respective persoanele care le-au achiziționat deja.
Faceți o listă cu diferiți retaileri care vând același produs. Numărul mare de tranzacții din ziua de Black Friday poate duce la blocarea site-urilor și la epuizarea rapidă a stocurilor.
Pentru astfel de situații, este bine să aveți o listă cu mai multe magazine în care se vând produsele pe care le doriți, pentru a avea alternative.
Nu presupuneți că faceți o afacere bună doar pentru că achiziționați un produs care pretinde că oferă o reducere mare de preț. De multe ori, reducerile sunt exagerate, de aceea este bine să știți care este prețul real al produselor înainte de startul evenimentului.
În România, Black Friday este organizat anual, începând cu 2011. Data nu este aceeași cu evenimentul de shopping din SUA, care este organizat în vinerea de după Ziua Recunoștinței.