Invitați din 17 țări se află, în această perioadă, în județul Buzău! Este vorba despre experți ai unor țări ce dețin situri naturale recunoscute UNESCO. Oaspeții străini, dar și cei din România, participă la Buzău, la un workshop regional pentru Europa privind rolul centrelor de vizitare din siturile desemnate UNESCO. Acesta este primul eveniment internațional major de când „Ținutul Buzăului” a fost declarat Geoparc UNESCO.
Evenimentul de la Buzău este organizat împreună cu UNESCO, prin Biroul European Regional pentru Știință și Cultură în Europa. „România este locul perfect pentru a se organiza cea de-a patra ediție a acestui eveniment deoarece aveți aici o rețea impresionantă de situri UNESCO”, a declarat Jonathan Baker, reprezentantul Biroului Regional UNESCO pentru Europa.
Astăzi și mâine, sunt organizate mai multe ateliere de lucru. Printre altele, invitații din străinătate vor merge și în Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului”, pentru a vizita Vulcanii Noroioși și alte obiective. Mulți dintre oaspeții străini se află pentru prima dată în România. Este și cazul Kostantinei, din Cipru, care de abia așteaptă să descopere frumusețile din Ținutului Buzăului.
„Este prima mea vizită în România, în Geoparcul „Ținutul Buzăului”, și sper să am ocazia să vizitez din nou această țară. (…) Care este impresia ta despre România? De fapt, care este impresia în Cipru despre România? Cred că oamenii sunt foarte prietenoși. Știu asta deoarece am cunoscut foarte mulți români în Cipru”, precizează Konstantina Theofylaktou, expert UNESCO din Cipru.
Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții ale acestei regiuni pitorești din zona de curbură a Carpaților. „Ținutul Buzăului” a devenit oficial Geoparc Internațional UNESCO în data de 21 aprilie 2022.