TOT MAI PUȚINI ROMÂNI APELEAZĂ LA CREDITELE BANCARE

0
200
Sursa foto:eskape.ro

Tot mai mulți românii se feresc de credite, iar o parte preferă să se împrumute de la prieteni și familie. Datele Băncii Naționale Românii arată că oamenii și-au temperat apetitul pentru credite pe fondul creșterii dobânzilor, iar septembrie a fost luna în care creditarea a avut cel mai mic ritm de creștere din acest an,  de 0,4%, iar maximul a fost atins în mai, când creditele aflate în plată au crescut cu 1,4%, față de luna precedentă.

În contextul incertitudinilor de pe piață, tot mai multe persoane care au credite vor să-și renegocieze ratele. O treime dintre dintre românii chestionați de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor spun că nu vor să se împrumute în perioada următoare, în timp ce 26% vor alege un credit de nevoi personale sau un card de credit. 15% vor apela la prieteni sau familie în situația în care vor avea nevoie de bani în plus.

Cei mai mulți dintre respondenți spun că sunt interesați să treacă la dobândă fixă, chiar în condițiile în care este mai mare decât ROBOR-ul sau IRCC-ul. 8% vor refinanțare chiar de la banca de la care au făcut împrumut, în timp ce 7% spun că vor să ramburseze creditul în avans. Alte șapte procente spun că vor opta pentru ca Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar să renegocieze în numele lor cu banca sau cu instituția financiară nebancară.

Reprezentanții Bancii Centrale spun că gradul de îndatorare al unei familii nu ar trebui să depășească 40%, în cea mai complicată situație, în contextul în care veniturile salariale ale românilor sunt printre cele mai mici din Europa. Este foarte importantă și educarea economisirii. Sfatul specialiștilor este ca atunci când intră banii în conturile noastre sa punem deoparte minim 10%. Situația este cu atât mai complicată pentru că în perioada de pandemie veniturile unora dintre cetățeni au scăzut.

Din fericire, mare parte dintre cetățenii români au pus atunci bani deoparte. Însă odată cu eliminarea restricțiilor de călătorie mulți au ales să plece din țară, în concedii.  Sumele respective au început să scadă, adică depozitele constituite de populație în perioada pandemiei au început să scadă și e posibil ca oamenii care puseseră bani deoparte să înceapă să consume din ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 78 = 84