Surpriză, și nu prea, la licitația pentru rețeaua 5 G! Joi, 27 octombrie, în ultima zi de depunere a dosarelor pentru licitația de spectru radio pentru servicii de comunicații electronice de nouă generație 5G, o licitație mult așteptată și de mare interes, prin prisma implicațiilor financiare, au depus dosare de candidatură doar 3 operatori. Printre ei nu se află, însă, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de telecomunicații din România, Telekom România Mobile.
La licitația 5 G sunt oferite patru benzi de frecvență: 700 MHz, 1.500 MHz, 2.600 MHz și una care variază între 3.400-3.800 MHz. Dreptul de a utiliza spectrul va începe, fie din 2023, fie din 2026 și va dura 20 de ani.
Amânată succesiv din 2018 încoace de autorităţi, aşa-numita licitaţie 5G, este cea mai mare vânzare de spectru radio organizată de România din 2012 încoace, în urma căreia s-ar putea obţine teoretic venituri la bugetul de stat de aproape 700 de milioane euro, dacă s-ar vinde tot spectrul radio pus în vânzare. Miza principală a licitaţiei o reprezintă spectrul radio necesar operatorilor pentru a construi reţele care să valorifice pe deplin tehnologia 5G – respectiv viteze la net mobil comparabile cu cele din reţelele fixe, care să sprijine digitalizarea statului şi a mediului privat şi apariţia unor noi afaceri şi modele de business.
În ultima vreme, un mare semn de întrebare, atât pentru autorităţi, cât şi pentru industrie, în general, a fost dacă operatorul de telefonie mobilă Telekom România Mobile, care îi are în spate pe giganţii Deutsche Telekom (Germania) şi OTE (Grecia), va participa sau nu la competiţie. Iată că, astăzi, în ultima zi de depunere a ofertelor pentru licitația 5G în România, Telekom Mobile nu și-a depus candidatura.
Specialiștii din domeniu spun, însă, că acest abandon nu este chiar o surpriză, ci unul calculat, având în vedere influența tot mai mare a creșterii prețurilor la energie, care afectează puternic telecomunicațiile din România. Surprinzător este, poate, doar pasivitatea statului român la numeroasele semnale de alarmă trase de operatorii din domeniul telecom privind creșterea costurilor în plină criză energetică și lipsa unor măsuri de protecție a companiilor din această industrie.
Recent, la cea de-a VIII-a ediție a Convenției Naționale de Comunicații Electronice, reprezentanții Asociaţiei de Comunicaţii Electronice din România, pe scurt A.C.e.R. au atras atenția Guvernului că prețul serviciilor de internet ar putea să crească odată cu prețul energiei electrice, care este plafonat doar pentru anumiți consumatori. Președintele A.C.e.R., Adrian Neagu, a atras atenția că statul român ar trebui să susțină mai mult industria telecomunicațiilor, în actualul context al scumpirii energiei electrice.
De altfel, într-un comunicat comun, Asociaţia de Comunicaţii Electronice din România (A.C.e.R) și Asociația Națională a Internet Service Providerilor din Romania (AN/SP) au avertizat că sunt necesare măsuri de sprijin pentru operatorii de comunicatii electronice, furnizorii de servicii de comunicații electronice, furnizorii de internet, operatorii de comunicații radio-tv, adică tocmai companiile care asigura transportul informației și informarea populației, companii vitale pe timpul pandemiei de Covid 19, dar și în prezent, într-o lumea aflată în fața unor uriașe provocări.
Prin urmare, absența Telekom România Mobile de la licitația 5G nu ar trebui să mire. Statul ignoră cerințele operatorilor din domeniul telecom, iar aceștia acționează în consecință. Acum, nu mai rămâne decât ca Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să deschidă şi să înceapă analiza documentelor depuse în cadrul licitației 5G, pentru a anunţa cine merge mai departe în cadrul competiţiei. Pe 31 octombrie, ANCOM va anunţa care dintre cei 3 operatori care și-au depus dosarele se califică în etapa următoare a licitaţiei.