PREȚURI FIXE LA ENERGIE

0
222

Cu o piaţă bulversată de prea multe schimbări și cu facturi tot mai mari la energie, autoritățile iau în calcul reglementarea tarifelor la curent, pe o perioadă determinată. În timp ce social democraţii susţin revenirea la o piaţă reglementată, premierul Nicolae Ciucă spune că trebuie să rămânem totuşi conectaţi și la piaţa liberă. Au fost puse în discuție primele propuneri pentru un preț fix la curent electric. Astfel, consumatorii casnici ar putea plăti 68 de bani în limita de 100 de kw pe oră, 80 de bani până în 255 de kwh și un leu dacă depășesc acest consum. Pentru instituții și companii, prețul ar putea fi stabilit la 1 leu/kwh.

În condițiile unei piețe a energiei reglementate de stat, marii consumatori ar plăti 1 leu și 30 de bani pe kwh. Liderul PNL, Nicolae Ciucă ar fi de acord cu reglementarea, deşi sunt liberali care atrag atenţia că în alte ţări în care s-au luat măsuri similare s-a ajuns la penurie. Cinci miliarde de lei a cheltuit statul pentru măsurile de sprijin în domeniul energiei, motiv pentru care preşedintele Klaus Iohannis a spus că măsurile de compensare ar trebui înlocuite cu soluţii mai bune.

Se ia în calcul și reglementarea parțială, în sensul că 70 % din piață să fie reglementată, iar  30% să rămână piață liberă. Prețul reglementat ar include și costurile de producție, dar și o marjă limitată de profit a producătorilor și furnizorilor. România are un consum total de aproximativ 55 TeraWh, conform estimărilor, iar cantitatea importată este de sub 5%. Dintre toate categoriile, populația consumă cel mai mult, în jur de 12 TWh.

Piaţa de energie electrică este liberalizată de la 1 ianuarie anul trecut. Măsura de reglementare a pieței energiei ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie și să fie valabilă un an de zile. În prezent, piața energiei în Uniunea Europeană este liberă, dar în contextul războiului din Ucraina, Comisia Europeană ia în calcul reglementarea pieței pentru o perioadă limitată de timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + = 11