SPRIJIN FINANCIAR PENTRU RACORDAREA LA REȚEAUA DE APĂ

0
213
Imagine cu titlu ilustrativ

Familiile sau persoanele cu venituri lunare nete mai mici decât salariul minim brut pe țară vor putea solicita o finanțare nerambursabilă de la stat, în valoare maximă de 1.900 euro, pentru branșarea sau racordarea la rețelele publice, locale sau regionale, de apă și canalizare. Ghidul pentru măsura de sprijin a fost oficializat ieri, fiind stabilite condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei interesați.

Potrivit documentului, pentru a primi banii pentru conectare, beneficiarii finali trebuie sa fie persoană singură cu venituri reduse sau care  face parte dintr-o familie cu venituri reduse, are domiciliul într-o gospodărie neracordată la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare și se află pe raza teritorială a unității administrativ teritoriale care a delegat operatorului de utilități gestiunea serviciului public de alimentare cu apă.

În plus, terenurile acestora pe care se vor face lucrările de branșare trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții: să nu facă obiectul unor litigii având ca obiect dreptul invocat de către solicitant pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluționare la instanțele judecătorești si să nu facă obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale în materie sau dreptul comun.

Odată îndeplinite aceste condiții, cei interesați vor trebui să se adreseze operatorilor locali sau regionali de apă și canalizare, pentru a beneficia de măsura de sprijin. Așadar, banii nu vor ajunge direct la persoanele cu venituri mici, ci, din suma amintită, vor fi plătiți operatorii locali pentru branșarea unei gospodării. Același document stabilește că prima rundă de înscrieri la care vor putea participa operatorii de servicii de utilități va începe pe 1 noiembrie și se va finaliza pe 15 decembrie 2022. Dacă fondurile disponibile nu vor fi solicitate în întregime va avea loc o nouă rundă de înscrieri.

Obiectivul principal al programului este creșterea gradului de acces al populației la serviciul public de apă și canalizare. Programul Prima Conectare are un buget de 168 milioane de euro și sunt vizate pentru racordare peste 88 de mii de gospodării până în al doilea trimestru din 2026. Măsura de sprijin face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar perioada estimată de implementare a activităților proiectului este data de 30 iunie 2026. 7 municipii și orașe, din cele 320 câte există în România, nu au nici acum rețele de canalizare publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 69 = 78