VENITURI MICI, CHELTUIELI MARI

0
304

Aproape două treimi dintre cheltuielile de consum ale unei familii se duc lunar pe alimente, facturi și vicii – băutură și țigări. Este concluzia unui studiu realizat de Institutul Național de Statistică, din care reiese că majoritatea românilor rămân cu sume insuficiente pentru investiții sau sănătate. Datele statistice confirmă că familiile o duc tot mai greu. Mai mult de jumătate din veniturile unei gospodării se duce doar pe cheltuieli de strictă necesitate, mâncare şi facturi la încălzire, electricitate şi întreţinerea locuinţei.

Cea mai mare parte a veniturilor unei familii se duce pe cheltuielile lunare obligatorii, mai exact, 86% din cei aproximativ 6.200 de lei câștigați de o gospodărie, fiind incluse atât salariile, cât și diferite ajutoare, dar și produse în natură. Mai rămâne un rest de 866 de lei, folosit pentru diverse cheltuieli, dintre care investițiilor nu le revine nici un procent. Potrivit studiului INS, aproape 60% din cheltuielile lunare ale unei familii este alocat pentru alimente, băuturi, țigări și facturi pentru utilități.

Mulţi, însă, nu îşi permit nici măcar aceste cheltuieli de bază. Aşa că stau cu orele la rând la primării pentru a cere ajutorul care se acordă celor cu venituri mici pentru a face faţă facturilor cu încălzirea de la iarnă. În 2020, cheltuielile lunare cu utilităţile erau, în medie, de 417 lei. Anul acesta, însă, pentru aceleaşi servicii plătim cu o sută de lei mai mult.

În cazul cheltuielilor cu mâncarea, creşterile sunt şi mai mari. Cu peste 250 de lei plătim în plus acum pe produse agroalimentare şi băuturi nealcoolice,  faţă de acum doi ani. În medie, aproape 2.500 de lei sunt veniturile unei persoane, iar cheltuielile, 2.136 de lei. Mai trebuie precizat că românii din mediul rural au venituri mai mici decât cei din mediul urban.

Inflaţia, care a depășit deja 15 % va continua cel mai probabil să crească şi în lunile următoare, avertizează Banca Naţională. Tarifele mari la energie vor scumpi şi mai mult alimentele şi serviciile. Banca Naţională nu exclude ca, anul viitor, economia României să intre în recesiune anul viitor. Ceea ce înseamnă că unele companii s-ar putea închide, iar şomajul ar creşte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here