Până la sfârșitul anului, toți românii care locuiesc la bloc și au încălzire centralizată sunt obligați prin lege să-și monteze contoare individuale pentru măsurarea consumului de energie termică sau repartitoare pe fiecare calorifer. Facturarea se va face în funcție de datele transmise de aceste aparate. Repartitoarele sunt prevăzute cu doi senzori: unul măsoară temperatura caloriferului și altul, pe cea a mediului. Aparatul înregistrează consumul doar dacă radiatorul este mai cald decât aerul din cameră, așadar, nu contează dacă în încăpere este și o altă sursă de încălzire.
Are șase trepte în care puteți regla temperatura din casă. În momentul în care se atinge acea temperatură în cameră, el întrerupe furnizarea agentului termic, iar repartitorul nu mai înregistrează. Un alt avantaj este acela că în fiecare camera puteti seta o alta temperatura si chiar sa il opriti acolo unde nu stati.
Un repartitor costă între 50 și 70 de lei pentru un calorifer. Important de știut este că va trebui să plătiti și citirea lunară, între doi și șapte lei pentru fiecare calorifer. Repartitoarele pot fi montate doar de firme autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, iar lista lor poate fi găsită pe site-ul instituției.
O altă variantă este montarea unui contor de energie termică, la intrarea în apartament. Costă cel puțin 1.000 de lei. Montarea repartitoarelor sau contoarelor trebuia să aibă loc până la sfârșitul anului trecut, dar Parlamentul a hotărât să prelungească termenul până pe 31 decembrie, anul acesta. Oamenii au amânat și ei, deși amenda pentru nerespectarea legii se ridică la 1.000 de lei.
În orice caz, contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui modernizate sau înlocuite, astfel încât să poată permite acest lucru, până la 1 ianuarie 2027. Până atunci, toți locatarii de la bloc vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță.
De la această regulă vor fi exceptate însă asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Acestea pot folosi alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.