Interesul românilor pentru pastilele de iod, pe care le primesc gratuit, rămâne scăzut. Mai puțin de 300 de mii de oameni au cerut până acum rețetă pentru a le ridica din farmacii, deşi sunt eligibile peste 7 milioane de persoane. Cei care vor să ia pastila de iod din farmacii trebuie să ajungă întâi la medicul de familie pentru reţetă. Pe lângă un drum în plus, unii nu au medic de familie sau locuiesc în alt oraş. Cantitatea de iod recomandată de specialişti diferă în funcţie de vârstă.
Nou născuţii de până într-o lună au nevoie de un sfert de pastilă. Copiii care au între o lună şi trei ani vor primi câte o jumătate de comprimat, iar cei între 3 şi 12 ani de un comprimat. Apoi, toate celelalte grupe de vârstă, până la 40 de ani, vor primi câte două pilule. Specialiștii spun că cele mai expuse categorii sunt femeile gravide şi copiii până în 12 ani, pentru că în cazul lor glanda tiroidă este mai activă.
Medicamentul se ia doar în cazul unui eveniment nuclear, în primele opt ore de la producerea acestuia. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat, a făcut câteva recomandări pentru români, în cazul unui eventual atac nuclear. El a sfătuit populația să nu intre în panică, să rămână în case cu ferestrele închise şi să asculte recomandările venite pe căi oficiale. El a atras atenţia asupra faptului că în situaţii de urgenţă apar „modalităţi de manipulare” care încearcă să inducă panica în populaţie.
În cazul în care cetățenii nu vor respecta indicaţiile date există riscul să se producă un haos, iar autoritățile să nu mai poată să gestioneze corect situația. Şeful DSU a mai spus că s-au făcut deja exerciţii privind protecţia civilă, un astfel de exerciţiu public desfăşurându-se chiar anul acesta în domeniul CBRN – chimic, biologic, radiologic şi nuclear.
Iodura de potasiu trebuie să fie luată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%. Dacă administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă.
Peste 1400 de farmacii din țară sunt implicate în distribuirea iodurii de potasiu pentru populație, cele mai multe din rețelele Dr Max și HelpNet. România a pus la dispoziție populației 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu, cantitate ce a fost produsă de Antibiotice Iași.