Cele două programe prin care se pot cere bani de la stat pentru cumpărarea de mașini noi, respectiv ,,Rabla Clasic” și ,,Rabla Plus” au o nouă sesiune de înscrieri, ce va debuta mâine, 30 septembrie și care se va încheia pe 25 noiembrie. Pentru acest an, regulile celor două programe Rabla au suferit o serie de modificări importante, printre care și posibilitatea de a casa două mașini, dar și obligația de a casa o mașină și în cazul programului ,,Rabla Plus”. Cu excepția sumelor ce pot fi cerute prin intermediul fiecăruia dintre cele două programe Rabla, procedurile ce trebuie urmate de o persoană fizică pentru a primi bani de la stat pentru a-și înlocui mașina sunt aproape identice.
De principiu, procedura conține câțiva pași simpli: înscrierea la un producător auto validat de AFM, predarea, la un colector autorizat, a cel puțin unei mașini vechi, radierea acesteia din circulație și cumpărarea unei mașini noi, ce respectă caracteristicile stabilite pentru fiecare dintre cele două programe. Începând din acest an, spre deosebire de regulile anterioare, și banii pentru cumpărarea unei mașini electrice sau hibride prin programul ,,Rabla Plus” sunt condiționați de casarea unei mașini vechi.
În plus, indiferent despre care dintre cele două programe este vorba, se pot casa două mașini vechi, valoarea stimulentului financiar de la stat fiind mai mare decât în cazul casării uneia singure. Potrivit celor două ghiduri, nota de înscriere este valabilă zece luni de la data emiterii. În toată această perioadă, dar până la data predării mașinii uzate la casare, persoana înscrisă poate solicita producătorului validat retragerea dosarului de participare.
Tot în acest termen trebuie făcută și casarea mașinii sau mașinilor vechi, dar și achiziționarea celei noi. Mașinile cumpărate prin cele două programe nu pot fi înstrăinate timp de un an de la data achiziției. În acest an, la casarea unei mașini, în cazul programului ,,Rabla Clasic”, valoarea primei de casare este de 6.000 de lei, iar pentru două mașini casate, prima este de 9.000 de lei, în timp ce, în cazul programului ,,Rabla Plus”, ecotichetul are valoarea de 51.000 de lei, pentru achiziția unei mașini electrice sau pe hidrogen și 26.000 de lei, pentru cumpărarea unei mașini hibride.
Pe lângă aceste valori, în funcție de caracteristicile mașinilor casate sau cumpărate prin cele două programe, solicitanții pot obține sume suplimentare. De luna viitoare va începe și programul ,,Rabla Local”, prin intermediul căruia, persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria de care aparțin, un stimulent în valoare de 3.000 de lei, fără a fi obligați să-i folosească pentru a cumpăra o mașină nouă.