În această iarnă, cuvântul care ne va urmări pe toți va fi ECONOMISIRE! Prețul energiei electrice este plafonat la nivelul de 0,68 lei/kWh, însă dacă nu depășim consumul lunar de 100 kWh. Dacă vom trece de acest consum, până la 255 kWh prețul este de 0,80 lei, iar cei care depășesc acest prag vor plăti prețul pieței, care este și de 10 ori peste prețul plafonat!
Dincolo de măsurile stabilite de autorități, depinde si de noi să tăiem din costuri, adoptand un comportament responsabil.
Putem reduce din factură prin înlocuirea becurilor vechi cu cele pe led și folosind la maximum lumina naturală.
Dacă folosiți pentru apa caldă un boiler, reduceți temperatura apei și scurtați timpul petrecut sub duș. Specialiștii spun că astfel veți face economie de câteva zeci de lei lunar.
Un grad mai jos setat la termostat pentru cei cu centrale aduce între 5% și 10% economie pe an.
Așadar, nu veți simți diferența de temperatură, în schimb veți vedea cât de mult scade factura.
Uitați-vă cu atenție și la celelalte electrocasnice din casă! Folosiți cuptorul cu microunde pentru a încălzi o porție mică de mâncare și nu aragazul sau cuptorul electric. De exemplu, o mașină de spălat rufe consuma in medie 50 de kWh pe lună. Specialiștii ne dau câteva sfaturi: spălați la temperaturi mai mici și încărcați mașina la capacitatea maximă, ca să o puteți pune în funcțiune mai rar.
Uscați rufele mai rar în uscător și setați temperatura corectă în frigider.
Temperatura optimă pentru un frigider este 4-6 °C. Pentru un congelator este de -18 °C. Dacă temperatura din frigiderul și congelatorul dumneavoastră este prea scăzută, cheltuiți prea mulți bani!
Toate aceste sfaturi primite de la specialiști nu vor diminua confortul din locuințe, însă ne vor ajuta cu siguranță să economisim bani în iarna care vine.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, merge și mai departe și recomandă populației să își schimbe aparatele electrocasnice cu unele care consumă mai puțin, dar și centralele pentru a reduce consumul de curent și gaz. Ministrul consideră că populația ar trebui ajutată să poată face aceste noi achiziții.
În timp ce la Bruxelles se analizează reducerea consumului de electricitate la orele de vârf, premierul Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor să prezinte un plan de scădere a consumului de energie în instituțiile statului. Fiecare minister trebuie să se gospodărească și să reducă cheltuielile cu iluminatul, pentru care se folosește foarte multă energie.
Noile măsuri de reducere a consumului de curent ar putea fi aplicate între 1 decembrie 2022 și 31 martie 2023.