AFACERE DIN CULTIVAREA FRUCTELOR DE PĂDURE

0
285

Consumul fructelor de pădure proaspete, acum, în perioada coacerii lor, este este o adevărată cură de sănătate. Afinele sau coacăzele sunt dificil de obținut, ce-i drept, pentru că se culeg greu din pădure. Din fericire, din ce în ce mai mulți fermieri au înființat plantații de fructe de pădure pe lângă gospodării, pe care le livrează în piețe sau prin curier. Irinel Manea este unul dintre cultivatorii de fructe de pădure din zona Buzăului. Împreună cu mama lui, are grijă de plantația înființată în urmă cu cinci ani pe terenul de lângă casa bătrânească din comuna Merei.

Coacăzele, din trei soiuri de culori diferite, ocupă cea mai mare suprafață cultivată. Cele negre sunt baza, spune fermierul buzoian. De la începutul verii, Irinel și mama lui trebuie să intre frecvent la cules printre butașii de coacăz. Fructele, mai ales cele de coacăz alb, se strică dacă stau mult în bătaia soarelui, deoarece nu au fost stropite. Pe lângă coacăze, familia Manea culege în această perioadă și aronia, un arbust originar din zonele aride ale Americii de Nord, ale cărui fructe sunt foarte căutate şi apreciate pentru proprietăţilor lor terapeutice. În România, datorită climei, boabele de aronia sunt mai dulci.

Producția de fructe de pădure este neașteptat de bună. Peste 80 la sută din recoltă este vândută în piețele din București, unde există o categorie mare de clienți care apreciază beneficiile fructelor de pădure.Producătorul buzoian de fructe de pădure livrează marfa proaspătă în caserole de 500 de grame unui număr de aproximativ 200 de clienți. Surplusul de coacăze, aronia și zmeură ajunge la procesare, pentru a se transforma în sucuri și gemuri gustoase și aromate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 5 = 11