Vara aceasta fiecare dintre noi s-a bucurat de concediu, perioada din an cea mai așteptată. Totuși, așa cum toate lucrurile frumoase se sfârșesc, și concediul trece. Vine momentul reîntoarcerii nu numai la serviciu, ci și la viața cotidiană. Dacă am fost plecați mai mult timp, ni se pare totul ciudat în primele zile: traficul, trezitul la o anumită oră, alegerea hainelor pentru a merge la lucru… Lucruri mici, aparent nesemnificative, dar de care ne-am dezobișnuit, suspendându-le o perioadă. Odată cu întoarcerea la serviciu, se pot resimți stări depresive, iritabilitate, lipsă de chef si de energie… Vestea bună este că toate acestea trec după aproximativ o săptămână. Pentru o readaptare mai ușoară, putem încerca anumite trucuri:
- Nu vă întoarceți imediat la serviciu! Ideal este să mai petreceți 2-3 zile acasă după întoarcerea de la destinația de vacanță, pentru a vă obișnui cu rutina cotidiană. Desfacerea bagajelor, așezarea hainelor în dulap, toate aceste activități ne ajută să revenim treptat la rutină. Un alt truc poate fi întoarcerea la serviciu în mijlocul săptămânii. Nu de luni, ci de miercuri, pentru că, astfel, aveți doar 3 zile până la weekend, nu o săptămână.
- Prelungiți amintirea vacanței! Priviți fotografiile din vacanță, așezați prin casă eventualele suveniruri…Implicați-vă în mici activități de relaxare: ieșiri de weekend, plimbări, lectura unei cărți…
- Cu câteva zile înainte de a vă întoarce la serviciu, obișnuiți-vă să vă culcați și să vă treziți mai devreme. Astfel, veți evita oboseala din prima zi.
- Dacă distanța vă permite, încercați ca măcar o parte din drumul spre locul de muncă să o parcurgeți pe jos. Astfel, veți evita aglomerația din mijloacele de transport în comun sau traficul aglomerat, posibile cause ale iritării/enervării, anxietății. De altfel, mișcarea este o idee bună, exercițiul fizic facilitând eliberarea de endorfine. Este recomandat să practicăm un sport ce ne face plăcere și care, eventual, ne aduce aminte de vacanță: înot, tenis, jogging etc.
- Amenajați la birou un colț cu suveniruri care să vă amintească de vacanță! Magneți, scoici, fotografii…
- O idee poate fi programarea următoarei vacanțe. Faptul că ne gândim să ne întoarcem într-un viitor apropiat la dispoziția din concediu poate fi un imbold pentru reluarea activităților de zi cu zi. Evitați suprasolicitarea, dar și tergiversarea! Cu cât amânați rezolvarea sarcinilor, cu atât va fi mai greu să vă reapucați de treabă. Starea neplăcută post-concediu dispare în cele din urmă, durând aproximativ o săptămână. Totuși, dacă trece mai mult timp și nu apare nicio îmbunătățire, poate fi un semnal de alarmă privind modul în care ne simțim la locul de muncă. Totodată, poate fi un indicator al depresiei și, de aceea, este recomandat să apelăm la un specialist în sănătate mintală.