Zona de munte a judeţului Buzău are, pe lângă lacurile deja știute, câteva cascade care impresionează, nu atât prin dimensiuni, cât prin frumuseţea lor şi a peisajului din jur. Una dintre asmenea destinații este Cascada Cașoca, un loc ascuns cândva, dar care a început să fie asaltat de turiști. Căderea de apă impresionează prin frumusețea ei, prin adierea răcoroasă, sălbăticia și peisajele de neegalat. Cascada Caşoca este una dintre cele mai frumoase căderi de apă din Subcarpaţii de Curbură. Printre zecile de drumeţi atraşi de sălbăticia nealterată şi liniştea răcoroasă din jurul căderii de apă de pe pârâul Caşoca îl găsim și pe domnul Bebe, un buzoian care și-a făcut o obișnuință din a vizita acest loc.
Despre Cascada Caşoca nu prea s-a vorbit. Ferită de ochii lumii şi de marile circuite turistice, era vizitată mai degrabă de oamenii locului şi de pasionaţii muntelui. De câțiva ani, turiști din toate județele țării îi descoperă frumusețea și proprietățile curative. Cascada Caşoca, sau Pruncea, cum îi mai spun localnicii, este o cădere de apă ce măsoară în jur de 10-12 metri înălțime, situată în Masivul Podul Calului, la mai puţin de zece kilometri de Barajul Siriu. Nu-ţi taie răsuflarea prin dimensiuni, însă unicitatea ei vine din tot peisajul înconjurător. Întregul bazin este împădurit cu fag, brad şi molid.
Traseul până la frumoasa cădere de apă se face pe un drum pietruit şi durează cam 20 de minute. Se mai merge pe jos aproximativ 200 de metri, dar la capătul potecii se arată un peisaj cu totul spectaculos, ce rivalizează cu cele mai celebre atracții ale ţării. Puţin cunoscută în urmă cu câţiva ani, cascada Caşoca a ajuns un punct important pe harta turistică a Buzăului, cu amenajări specifice. În ultimii ani, au fost create aici spaţii pentru popasuri, cu mese şi băncuţe din lemn. La cascada Caşoca se ajunge pe un drum forestier, cu orice fel de maşină. Cum vii dinspre oraşul Nehoiu virezi la dreapta, chiar înainte de a urca spre Barajul Siriu.