700 LEI PENTRU PENSIONARII CU VENITURI SUB 2.000 DE LEI

0
470

Pensionarii sistemului public de pensii și cei din sistemul militar cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei pe lună vor primi de la stat, în luna iulie, un ajutor financiar în valoare de 700 de lei, potrivit unui proiect de ordonanță ce se află, de saptamana trecută, în dezbatere publică la Ministerul Muncii. Potrivit datelor furnizate de autorități, de această măsură vor beneficia aproximativ 3,3 milioane de pensionari. Măsura conținută de proiectul Ministerului Muncii este, de fapt, una dintre măsurile anunțate zilele trecute de Executiv, cuprinse în pachetul “Sprijin pentru România”.

Concret, ordonanța stabilește că, în luna iulie, se acordă un ajutor financiar în cuantum de 700 lei pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei. Veniturile luate în calcul sunt cele din pensii, cele lunare din indemnizația socială pentru pensionari și din salariile sau asimilate salariilor raportate în declaratia 112, privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate.

Ajutorul financiar de 700 de lei se va plăti, din oficiu, în luna iulie, odată cu pensia. Asta înseamnă că pensionarii care se încadrează vor primi această sumă automat, fără să fie nevoiți să facă vreun demers. De asemenea, ajutorul financiar va fi acordat integral, chiar dacă veniturile ce vor fi obținute în luna iulie reprezintă, de fapt, o fracțiune de lună. Totodată, în cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se va acorda fiecărui urmaş în parte.

În schimb, nu vor putea beneficia de acest ajutor de la stat pensionarii care au locul de ședere obișnuită în străinătate. Pentru a se putea aplica, proiectul de Ordonanta de Urgenta trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul oficial. Pachetul de măsuri Sprijin pentru România va aduce, pe lângă ajutorul destinat pensionarilor cu venituri mici, și amânarea ratelor la bănci, dar și acordarea unei diferențe salariale lucrătorilor din sistemul public. Aceste măsuri vor trebui cuprinse în alte proiecte de acte normative și adoptate de autorități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

86 + = 88