MĂSURI MAI RELAXATE ÎN CODUL RUTIER

0
407

La nici 3 luni de la înăsprirea pedepselor pentru șoferii vitezomani și agresivi, guvernanții încearcă din nou să schimbe Codul Rutier. Mai precis, aceștia vor să relaxeze mai multe prevederi din Codul Rutier, iar amendamentele transmise în acest sens către Parlament au trecut deja de Comisia pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților. Propunerile au fost inițiate de un deputat PSD, care are susținerea  partenerilor de guvernare de la PNL și UDMR.

Una dintre modificările propuse se referă la reducerea perioadei de recidivă – în care șoferii primesc automat o suspendare în plus de 30 de zile a permisului – de la 6 luni la 3 luni pentru șoferii care au comis abateri grave de la legislația rutieră, cum ar fi depășirea de coloane oprite, trecutul pe culoarea roșie a semaforului, nerespectarea indicațiilor polițistului sau vorbit la telefon în timpul condusului.

Totodată, conducătorii auto ar urma să aibă posibilitatea de a da un test pentru a le fi redusă perioada de suspendare. Șoferii care depășesc viteza legală cu peste 70 km/h ar putea primi dovadă cu drept de circulație pentru 15 zile. Conform legislației în vigoare, aceștia devin pietoni pe loc. Pe de altă parte, cei care acumulează 15 puncte de penalizare vor putea să conteste în instanță contravențiile fără ca termenul de prescripție de 6 luni de la primirea punctelor să fie înghețat.

O altă propunere stipulează că șoferii care dau testul pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului vor putea să îl recupereze mai repede decât înainte. Nu în ultimul rând, ar urma să fie reintrodusă suprapunerea suspendărilor de permis. Mai concret, șoferul care ar comite o nouă abatere în perioada în care are permisul suspendat pentru 30 de zile și circulă cu dovadă va rămâne cu o suspendare de 30 de zile dacă și a doua abatere prevede o pedeapsă de acest gen, nu de 60 de zile, cum s-ar întâmpla în prezent.

Unul dintre amendamente propune ca pentru necomunicarea datelor de identificare a șoferului contravenient către poliție, să se reintroducă facilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile. Pentru ca modificările aduse de deputații din Comisia de Transporturi să intre în vigoare ele trebuie să fie votate și în plenul Camerei. România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în clasamentul siguranței rutiere, iar numărul șoferilor vitezomani va crește dacă aceste măsuri vor fi adoptate, spun experții în conducere defensivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + = 8