VACCINAREA ANTI-HPV, INCLUSĂ IN PROGRAMUL NAȚIONAL

0
344

România ocupă în continuare primul loc în Uniunea Europeană la rata mortalității din cauza cancerului de col uterin. Peste 90% din cazuri sunt provocate de HPV. Boala poate fi însă prevenită prin vaccinare. În România, în prezent, vaccinarea se face la cerere, iar vaccinul anti-HPV se găsește tot mai greu în farmacii, iar cele  trei doze pot costa pana la  2.000 de lei.

În schimb, mai sunt vaccinuri la medicii de familie pentru fetele de sub 18 ani, care primesc serul gratuit.  Odată cu creșterea cererii pentru vaccinarea anti-HPV,  Ministerul Sănătății ia în calcul să includă administrarea serului în programul național de imunizare pentru fetele cu vârste între 11 și 15 ani.

Vaccinul se administreaza în două sau trei doze în funcție de vârstă. Fetele cu vârste între 11 și 18 ani pot fi imunizate gratuit la medicul de familie. Pentru cele care au între 11 și 15 ani sunt prevăzute două doze la un interval de șase luni. Persoanele care au împlinit 15 ani trebuie să facă trei doze de vaccin, astfel: se administrează prima doză, apoi, după o lună se face a doua injecție.

Pentru a treia a doză trebuie să treacă cel puțin trei luni de la a doua. Peste 46.000 de adolescente au fost imunizate anul trecut, iar la Direcțiile de Sănătate Publică mai sunt peste 44.000 de doze. Infecția cu HPV poate provoca însă și alte probleme grave de sănătate, inclusiv în rândul bărbaților. Exista chiar solicitari din partea femeilor de 25-30 de ani, cele care ar fi trebuit vaccinate în urmă cu 10 ani.

Medicii sunt de parere ca ar trebui vaccinaţi toți copiii, mai ales că HPV-rile sunt implicate și în cancere anogenitale şi în cancere ORL. În Scoția, incidența cancerului de col uterin a scăzut cu 89% după ce vaccinarea anti-HPV a fetelor de 12 și 13 ani a fost inclusă în programul național de imunizare. În urma aceleași decizii, Australia poate deveni în curând prima țară care va eradica această boală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here