ÎNCEPE RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ROMÂNIEI

0
233

Astăzi începe Recensământul populației și locuințelor, eveniment național ce se desfășoară o dată la 10 ani. Este prima dată în România când recensământul va fi complet informatizat, oferind posibilitatea cetățenilor să se autorecenzeze on-line folosind orice telefon mobil inteligent, tabletă sau calculator cu acces la internet, accesând site-ul www.recensamantromania.ro. Astfel, până pe 15 mai, cetățenii își pot introduce singuri datele solicitate prin formularul de recensământ.

Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România se poate autorecenza în 2 pași. În primul pas, persoana accesează platforma de autorecenzare și completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte. Apoi, persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale vor primi un link la adresele de e-mail indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ.

La finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul ,,Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului. Atenție însă, toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului care este ora ,,00:00” din ziua de 1 decembrie 2021. Dacă, în timpul completării chestionarului de recensământ, se ivesc situaţii care vă obligă să vă întrerupeţi, puteţi relua oricând completarea din punctul în care v-aţi întrerupt, dar pentru aceasta trebuie să aveți grijă să nu apăsați butonul Finalizat.

Tot ceea ce trebuie să faceţi este să accesaţi chestionarul de recensământ din e-mailul primit după preînregistrare. Totuşi, nu trebuie să depăşiţi ziua de 15 mai 2022, dată la care se încheie autorecenzarea. În cazul în care cetățenii  au nevoie de sprijin în procesul de autorecenzare sau nu doresc să primească recenzorii la domiciliu, în etapa a doua, pot apela la unul din centrele de autorecenzare puse la dispoziție de autoritățile locale. Etapa a doua a recensământului, de interviu față în față, la domiciliu, cu un recenzor care va înregistra datele pe tabletă se va desfășura în perioada 16 mai -17 iulie.

Chestionarul de recenzare este disponibil, pe lângă limba română, în limba engleză şi în limbile minorităţilor naţionale care locuiesc pe teritoriul României. Recensământul a fost prevăzut inițial pentru anul 2021, dar a fost amânat pentru primăvara acestui an, din motive pandemice. La ultimul recensământ, cel din 2011, România avea o populație de 20,1 milioane de locuitori, cel mai ridicat nivel al populației fiind înregistrat în 1992, când țara avea 22,8 milioane de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 63 = 67