În anul 2022, Paștele ortodox este pe data de 24 aprilie, în timp ce Paștele catolic pică pe 17 aprilie. Postul Paștelui este cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru posturi importante din an. În acest an, Postul Paștelui la ortodocși a început pe 7 martie și se încheie pe 23 aprilie, potrivit calendarului ortodox.
CE TREBUIE RESPECTAT
- Timp de 40 de zile, cât durează, este interzis consumul de produse alimentare de la animale, dar și fumatul și consumul de alcool.
- Pentru că, pe toată perioada postului sunt interzise cu desăvârșire carnea, ouăle și lactatele, care constituie hrana de bază în cea mai mare parte a anului, persoanele care vor ține tot postul trebuie să consume alimente bogate în proteine, carbohidrați, vitamine și minerale, de care este nevoie atât pentru sănătatea organismului, cât și pentru randament în activitatea de zi cu zi.
- La mare căutare, în toată această perioadă, vor fi legumele și fructele. Pentru ca în perioada postului organis- mul să nu sufere, trebuie consummate fructe și legume bogate în proteine, asemănătoare proteinelor animale.
CIUPERCILE – Din cele mai vechi timpuri, omul, ca să se hrănească, s-a folosit de ciuperci, acest dar minunat al pământului, cu valori nutritive excepționale. Ciupercile conțin multe proteine, așa că pot înlocui carnea cu succes. Din ciuperci se pot face sarmale sau ardei umpluți, chiftele, tocăniță ori se pot adaugă la alte mâncăruri, supe, ciorbe, pilaf.
FASOLEA, atât cea uscată, cât și cea verde, congelată sau conservată, la borcan, conține fier și proteine și este extrem de hrănitoare, indiferent cum e gătită.
VARZA, crudă sau murată, sub formă de salată sau gătită la cuptor, nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic al persoanelor care țin post, pentru că această perioadă nu trebuie trăită ca o pedeapsă.
NUCILE sunt sățioase și hrănitoare și pot înlocui oricând gustarea de la ora 11.00 sau pe cea de dupăamiază, de la ora 17.00. Nu mâncați, însă, mai mult de o mână de nuci pe zi, adică 50 de grame.
FRUCTELE USCATE, care la țară nu lipsesc din rezerva de alimente pregătită încă de vara trecută, aici intrând caisele ori prunele, conțin fibre alimentare, minerale și vitamine și potolesc și satisfac nevoia de dulce, care uneori dă năvală.
CITRICELE – Și în perioada postului organismul are nevoie de vitamina C, așa că e bine să nu ne lipsească citricele din casă, consumate ca atare, sub formă de suc sau salată, cel mai indicat cu miere de albine.
Atenție! Vitamina B12 va lipsi din alimentația persoanelor care vor ține tot postul deoarece se găsește numai în produsele de origine animală. Carența de vitamina B12 duce la oboseală, palpitații, dificultăți de concentrare. Se recomandă ca în această perioadă să se ia un supliment de vitamina B12. Postul, însă, nu înseamnă numai abținerea de la mâncare, ci și reținerea de la anumite distracții sau obiceiuri nu tocmai ortodoxe, precum fumatul și consumul de alcool.