300 DE REFUGIAȚI UCRAINENI, SOSIȚI LA BUZĂU

0
288

Autoritățile române caută noi soluții pentru a face față valulului din ce în ce mai mare de refugiați din Ucraina. Trenurile salvării, care pleacă din județele de la graniță spre București, opresc în orașele de pe traseu ca să lase grupuri de refugiați. La Buzău, au decis, ieri, să coboare din tren aproape 300 de ucraineni, care au fost repartizați în trei hoteluri și internatul unui liceu. Garnitura specială de tren cu peste o mie de călători, copii, părinții și bunicii lor, dar și multe animale de companie, a staționat ieri seară mai bine de o jumătate de oră în Gara Buzău. În tren, le-au fost prezentate refugiaților condițiile de cazare și sprijin în hoteluri din Buzău, de care pot beneficia dacă decid să coboare.

Au acceptat mâna întinsă de autoritățile buzoiene aproape 300 de persoane, dornice să găsească mai repede un adăpost pentru odihnă și o farfurie de mâncare. ,,Suntem foarte recunoscători tuturor oamenilor de aici care ne ajută, celor care ne dau apă, mâncare, adăpost”, spune Olga. ,,Familia mea este acolo. Vrem să stăm o vreme în Europa apoi, bineînțeles, am dori să ne întoarcem acasă”, povestește Alexandra. Ucrainenii au fost transferați cu mai multe autobuze către Sala Sporturilor, unde au fost așteptați cu gustări și apă minerală. Refugiații au așteptat la rând să fie repartizați către mai multe hoteluri din orașul Buzău și Sărata Monteoru.

Printre cei cărora Buzăul le va fi casă în următoarele zile este și Irina, o profesoară de 43 de ani, care a fugit din orașul Nikolaiev, împreună cu fiica sa și alte două familii, după ce rușii au început să le bombardeze orașul. ,,Copiii noștri suferă foarte mult.  În primele zile, copiii noștri, în special fetița mea, tremura tot timpul și mă îngrijora foarte mult starea ei. Am așteptat 11 zile, apoi am decis să părăsim casa pentru că am vrut să-i salvez viața”, spune Irina. Planul celor mai mulți dintre ucrainenii sosiți în Buzău este ca după câteva de odihnă zile să-și continue drumul spre vestul Europei. Alții se gândesc să rămână aici până se termină războiul, pentru a se întoarce mai repede în Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 56 = 65