Una din 10 firme se va închide în perioada următoare din cauza creșterii tarifelor la energie electrică și gaze naturale, iar peste 34% dintre întreprinzători spun că intenționează să reducă numărul de angajați. Datele reies dintr-un sondaj realizat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România. Jumătate dintre antreprenori au arătat că factura lor la electricitate a crescut cu 50%, o treime dintre ei spun că factura s-a dublat şi 15% au arătat că factura lor a crescut cu 200% şi peste. În ceea ce priveşte facturile la gaze, 37% dintre antreprenori chestionaţi au răspuns că valoarea facturii a fost cu 50% mai mare, 29% au spus că factura s-a dublat şi aproape 20% au arătat că factura a crescut cu 200%. Ca urmare a acestor costuri majorate, aproape80 la sută dintre ei spun că vor reduce sau amână investițiile, ceea ce va avea un impact uriaş în societate şi în economie, pentru că înseamnă o pierdere a competitivităţii.
Totodată, în cazul diminuării sau închiderii activităţii firmei, 42% dintre antreprenori vor disponibiliza 1 pana 9 angajaţi, 11% vor disponibiliza pana la 50 de angajaţi, iar 1,3% vor fi nevoiți să concedieze chiar și până la 250 de angajaţi. Totuși, 39% dintre cei chestionați au anunțat că nu vor face disponibilizări. Ca să se mențină pe piață, mulți dintre antreprenori au declarat că au crescut sau intenționează să crească, în următoarea perioadă, preţurile produselor sau serviciilor lor. Mare parte din ei au menționat că vor scumpi cu 10 până la 30 %. Reprezentanții Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România spun că piaţa nu acceptă aceste scumpiri, astfel că producţia va scădea şi vom importa mai mult, ceea ce înseamnă inflaţie şi scăderea puterii de cumpărare, iar banii pleacă în afara ţării. Potrivit acestuia, unele IMM-uri ar trebui încadrate în capitolul consumatori vulnerabili.
Referitor la principalele măsuri pe care ar trebui să le ia statul, 80 la sută dintre antreprenori au spus că așteaptă o reglementare a pieței pe întreg lanțul energetic. Alții speră că guvernul va aproba cât mai repede programul IMM Prosumer, prin care firmele mici sunt sprijinite financiar să monteze panouri solare care să le asigure independența energetică și în același timp să le transforme în furnizori de energie. Valoarea totală a granturilor ar fi de 800 de milioane de euro, iar banii ar urma să provină din Fondul de Modernizare. Sondajul a fost realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii în perioada 2-14 februarie, în rândul a 2260 de antreprenori din sectorul producției, comerțului și serviciilor.