ZIUA SFÂNTULUI VALENTIN, POVEȘTI VECHI, OBICEIURI NOI

0
556

Valentine’s Day sau, cum se spune la noi, Ziua Îndrăgostiţilor este o sărbătoare importată în România după 1990 şi intens exploatată comercial.

Originea sărbătorii

Ziua Îndrăgostiţilor, Valentine`s Day, şi-a luat numele de la un preot ce a fost martirizat în 14 februarie, 269 e.n, de către împăratul Claudius II Gothicus. Preotul a fost ucis pentru că ar fi oficiat căsătorii în secret fără ştiinţa împăratului. Legenda spune că preotul ar fi încheiat cu formula “de la Valentinul tău” o scrisoare către fiica paznicului închisorii în care se afla, de care se îndrăgostise. Ziua de 14 februarie este ziua în care partenerul nostru, fie el prieten(ă), logodnic(ă), soţ(ie) devine ”Valentin”, simbol al jertfei pentru iubire.

Obiceiuri comerciale

De Sfântul Valentin, păstrând tradiția, tinerii transmit mesaje de dragoste, prin SMS sau pe facebook. Valentine’s Day a căpătat în ultimii ani valenţe comerciale din cauza firmelor care văd în ea un prilej nimerit de a vinde cadouri pentru persoana iubită. Inimioare, bomboane, buchete de flori, biletele de amor! Unora le face plăcere ca, în această zi să ceară mâna persoanei iubite. Alţii preferă să ia împreună cu “jumătatea” o cină romantică la restaurant.

Ziua Îndrăgostiţilor în lume

În SUA, Valentine’s Day este sărbătorită cu cel mai mare entuziasm. Cele mai populare obiceiuri de Valentine’s Day sunt, bineînţeles, felicitările şi apoi cinele la restaurant sau excursiile romantice în afara oraşului. Se fac cele mai diverse cadouri, de la ciocolată, buchete de flori, inimioare şi jucării de pluş până la diamante şi se organizează evenimente de stradă, spectacole, concerte sau concursuri pentru îndrăgostiţi.

În Marea Britanie, Valentine’s Day este mai austeră şi, deşi nu se fac neapărat daruri, Ziua Îndrăgostiţilor e un bun prilej de petrecere în cluburi şi pub-uri. În Franţa, sărbătoarea este cunoscută ca Saint Valentin, iar în Portugalia, sărbătoarea se numeşte Dia dos Namorados, Ziua prietenului sau a prietenei. În Spania, Valentine’s Day este o sărbătoare foarte atent pregătită, se decorează oraşele cu flori de toate culorile şi se oferă multe flori şi cadouri, iar cuplurile îşi sărbătoresc iubirea în cel mai romantic mod. La Barcelona, sărbătoarea se numeşte La Diada de Sant Jordi şi coincide cu comemorarea Sfântului George, ocrotitorul oraşului. Bărbaţii oferă flori doamnelor şi domnişoarelor care, la rândul lor, dau bărbaţilor o carte, ca omagiu adus lui Cervantes, care a murit în această zi a anului 1616.

În Australia, tradiţia Valentine’s Day începe în timpul goanei după aur, minerii înstăriţi sărbătoreau cu fast şi cadouri neobişnuite sau exotice, iar tradiţia s-a păstrat până în ziua de azi. Bărbaţii australieni sunt foarte deschişi şi nu se tem să-şi exprime iubirea. Se oferă în general flori, de cele mai multe ori buchete scumpe de trandafiri. În Coreea de Sud, în 14 februarie numai femeile oferă ciocolată bărbaţilor. În Singapore, Taiwan şi Filipine, sărbătoarea poartă numele de Ziua Inimilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here