LOCUINȚE MAI MARI PRIN ,,NOUA CASĂ”

0
877

Programul ,,Noua Casă” sau ,,Prima Casă”, așa cum era cunoscut până în  2020, continuă și anul acesta și ar putea începe pe 23 februarie. Programul are ca principal obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat. Cei care doresc să își achiziționeze o locuință trebuie să țină cont, însă, de anumite reguli care sunt necesare pentru a primi aprobarea creditului.

Cel care dorește să beneficieze de programul ,,Noua Casă” nu trebuie să dețină o proprietate, nici singur și nici împreună cu soțul sau soția. Excepție fac persoanele care dețin o proprietate a cărei suprafață utilă este mai mică de cincizeci de metri pătrați.  O a doua condiție pe care beneficiarul trebuie să o îndeplinească pentru ca accesul la credit să îi fie aprobat este achiziționarea unei singure locuințe.

De asemenea, proprietarul trebuie să aibă calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul. Cel care dorește să acceseze fondul trebuie să ofere o declarație pe proprie răspundere și să plătească avansul minim pentru imobilul pe care urmează să îl achiziționeze. Avansul minim obligatoriu diferă în funcție de valoarea locuinței care urmează să fie achiziționată

În cazul locuințelor cu preț de maximum 70.000 euro, avansul minim obligatoriu este de 5%, iar procentul maxim de garantare de 50%. Dacă locuințele au prețul cuprins între 70.000 și 140.000 euro, atunci avansul minim obligatoriu este de 15%, iar procentul maxim de garantare de 60%.

O schimbare importantă în programul ,,Noua casă” de anul acesta este scăderea TVA de la 19% la 5 %. Aceste măsuri, spun specialiștii, i-ar putea ajuta pe români să își cumpere mai ușor locuințe mai mari. Reprezentanții dezvoltatorilor ar vrea ca şi pragul de 70.000 de euro pentru care e nevoie de un avans de numai 5% să fie majorat la 90.000 de euro.

De la debutul programului, în anul 2009, și  care s-a numit inițial ,,Prima Casă”, peste 320.000 de români au beneficiat de avantajele lui: dobânzi și avans mici. Valoarea totală a creditelor a fost de 30 de miliarde de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

33 + = 41