CUM SĂ IEI O PAUZĂ DE LA REȚELELE DE SOCIALIZARE?

0
415

Nu este un secret că rețelele sociale au o mare influență asupra vieții noastre, iar studiile arată că utilizarea lor în exces poate duce la depresie, stimă de sine scăzută, probleme de imagine corporală, anxietate, izolare socială și multe altele și poate chiar cauza tulburări de alimentație și comportamente de autovătămare. Pe de altă parte, rețelele sociale pot reuni comunitățile și sunt o platformă potrivită pentru a întâlni oameni noi.

Semne că ar trebui să iei o pauză de la rețelele sociale:

  1. Utilizarea lor este mai mult decât o distracție. Site-urile de socializare precum Facebook, Instagram și Twitter sunt menite să fie o modalitate distractivă și plăcută de a intra în legătură cu familia și prietenii. Dacă, însă, descoperi că statul pe Facebook sau Instagram nu mai este o sursă de bucurie și conexiune în viața ta, ci îți face mai mult rău, poate fi un semn să faci o pauză.
  2. faci scroll necontrolat. Dacă te trezești că derulezi permanent aplicațiile de social media sau simți nevoia să știi încontinuu tot ce se întâmplă în lume, de la știri până la tendințe sau bârfe, iar acest lucru îți ia ore în șir, este un semn să stai o perioadă departe de mediul acela.
  3. Este ultimul lucru pe care îl faci înainte de culcare. Să stai cu ochii în ecranul telefonului înainte de culcare este un factor care perturbă somnul și odihna, deoarece menține mintea activă și trează. Lumina albastră de la telefonul mobil suprimă melatonina, care este un hormon responsabil cu controlul somnului. Deoarece lumina albastră este o culoare artificială care imită lumina zilei, corpul tău va crede că este zi și te va menține plin de energie, rezistând astfel nevoii de a te odihni.
  4. Se transformă dintr-o activitate plăcută într-o activitate necesară. Dacă folosești social media ocazional pentru a rămâne conectat sau pentru a-ți aduce puțină diversitate în viață, este în regulă. Dacă însă îl folosești ca o modalitate nesănătoasă de a face față anxietății sau simți că devii stresat dacă nu ai verificat ce se întâmplă on-line de ceva vreme, acestea pot fi semne că ai nevoie de o pauză.

Cum te deconectezi de la rețelele sociale?

  1. Lasă telefonul deoparte. Este o regulă aparent de bun simț, dar atât de greu de făcut. Pentru că este deja un gest automat, rareori realizăm că îl facem și avem de multe ori tendința de a ne supăra dacă cineva ne atrage atenția. Odată ce ai realizat că îți verifici telefonul foarte des, decide în mod conștient să îl lași deoparte atunci când stai la masă cu cei dragi sau când te întâlnești cu prietenii. Puteți face chiar o regulă, ca nimeni să nu își verifice telefonul, iar cine o face să achite nota de plată pentru toată masa. Să nu ai telefonul la îndemână este o modalitate excelentă de a te detașa de rețelele sociale, într-o primă fază.
  2. Stabilește limite pe rețelele sociale. Există o mulțime de aplicații care monitorizează timpul petrecut pe rețelele sociale și te pot ajuta să îl controlezi. Stabilește-ți o limită, poate o oră dimineața sau o oră seara și dacă descoperi că nu o respecți, descarcă o aplicație care să te ajute să nu mai depășești timpul alocat. Dezactivează notificările și stabilește limite virtuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here