PROCEDURA TESTĂRII ELEVILOR ÎN ȘCOLI, FINALIZATĂ

0
420

Ministerul Sănătăţii a finalizat procedura de lucru pentru realizarea testării rapide antigen din salivă a elevilor în unitățile de învățământ, în vederea diagnosticării infecţiei cu SARS-CoV-2. Potrivit documentului, testarea elevilor cu aceste teste non-invazive se va realiza în prima şi în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii. Procesul de testare se va organiza la nivelul fiecărei școli, astfel că  testarea se va efectua în sala de clasă, de către cadrul medical sau persoanele desemnate din cadrul unităţii, la începutul orelor de program.

Testarea propriu-zisă este simplă şi uşor de executat, fără a necesita cunoştinţe medicale de specialitate. Totuși, personalul unităţilor de învăţământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deşeuri medicale cu potenţial infecţios. Testele se vor arunca în coşuri de gunoi cu capac şi pedală, prevăzute cu sac de gunoi, şi vor fi colectate şi eliminate pe un circuit separat.

Procedura de testare a elevilor se va încheia cu dezinfecţia corectă a mâinilor. În cazul  în care un elev iese pozitiv la sars-cov 2, vor fi anunțați imediat părinții copilului, acesta va fi apoi izolat în cabinetul medical sau în spaţiul special desemnat şi organizat, unde va fi monitorizat de către un cadrul medical sau personalul  special desemnat. Ulterior, minorului i se va efectua și un test RT-PCR, pentru confirmarea infectării cu sars cov 2, prin Direcția de Sănătate Publică.

Sindicatele din învățământ au anunțat că nu sunt de acord ca angajații din educație să fie implicați în testarea elevilor. Tocmai de aceea, Ministerul de resort dorește să știe dacă testele pot fi făcute copiilor, acasă, înainte ca minorii să vină la grădiniță sau la școală, lucru  care ar fluidiza foarte mult procesul de verificare.

Același minister vrea să știe și dacă pentru efectuarea testării în unitățile școlare, părinții ar trebui să-și dea acordul sau nu, situație în care trebuie elaborat și un formular. Până la punerea în aplicare a tuturor acestor proceduri, mai rămâne ca testele de salivă să și ajungă în școli. Autoritățile spun că cel mai probabil acestea vor fi disponibile de la sfârșitul  săptămânii, nu mai devreme de 19 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 2 =