A ÎNCEPUT POSTUL CRĂCIUNULUI

0
452

De astăzi, credincioșii intră în Postul Crăciunului sau, așa cum este supranumit, Postul Bucuriei. Urmează,  așadar, 40 de zile fără preparate din carne, cu mici excepții, când sunt dezlegări la pește. Însă adevărată însemnătate a acestui post este cea spirituală. Preoții ne îndeamnă să fim mai buni, să ne rugăm pentru cei dragi și să avem mila fata de cei defavorizaţi.

Duminica dinaintea Postului Crăciunului a fost petrecută de credincioşi la biserici, acolo unde au ascultat cuvintele preoţilor despre bucuria pe care o va aduce postul întâmpinării Naşterii Domnului. Românii care de astăzi țin Postul Crăciunului s-au grăbit să-și facă provizii. În afară de fructe și legume, pe piață sunt tot mai multe produse care înlocuiesc lactatele sau mezelurile. Deși carnea lipsește din coșul de cumpărături și alternativele vegetale costă destul de mult.

Pe de altă parte, producătorii se plâng că, în ultima vreme, au vândut mai puțin, chiar dacă au mai lăsat din preț. De multe ori ajung să arunce marfa pentru că nu sunt cumpărători. Speră că odată cu începerea postului vor avea mai mulți clienți. Și în supermarketuri sunt tot mai multe produse care înlocuiesc preparatele din carne.

Pe piață există mai multe alternative pentru iubitorii de lactate, însă nu sunt neapărat ieftine. De exemplu un iaurt de 150 g costă 6 lei, pentru o băutură de migdale care să înlocuiască laptele dăm 12 lei, iar brânza vegetală de 200 g costă între 10 și 13 lei. Astfel,  într-o familie de trei persoane  care ar tine post, cheltuielile saptamanale cu mancarea ar ajunge pana la 170 de lei, iar pe lista de cumparaturi s-ar regasi orez, paste fainoase, conserve vegetale, ciuperci, masline, cartofi, dar si fructe de sezon, cum ar fi struguri, mere, pere sau prune.

Nutriționiștii atenționează însă că pentru un post sănătos, cu un aport corect de proteine din surse vegetale, se recomandă leguminoase – fasole, linte, mazăre, semințe de cânepă, in, dovleac, precum și nuci sau  alone. Deși aceste proteine vegetale nu sunt complete, prin combinații, putem avea un aport alimentar echilibrat. Totuși, în cele 40 de zile cât va dura Postul Crăciunului,  credincioșii au și 13 dezlegări la peşte. Postul se încheie în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 2 =