RITMUL VACCINĂRII, ACCELERAT DE VALUL 4

0
326

Violența cu care a lovit România valului patru al pandemiei i-a adus pe tot mai mulți români în centrele de vaccinare. În ultima săptămână, media zilnică a imunizărilor cu prima doză a depășit chiar 25 de mii. După o vară în care vaccinarea a bătut pasul pe loc, sunt din nou cozi la centrele de imunizare. Pentru a face față cererii, autoritățile au redeschis multe dintre centrele care fuseseră închise și au extins programul de lucru. Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, numai în ultima săptămână, aproape 140 de mii de persoane s-au vaccinat anti-COVID cu prima doză. Pentru persoanele cu imunitate scăzută, autoritățile sanitare recomandă o nouă schemă de vaccinare cu trei doze administrate una după cealaltă. Aceste persoane nu trebuie să aștepte să treacă 6 luni de la rapel pentru a face doza suplimentară.

În următoarele zile, autoritățile urmează să stabilească ce categorii de persoane pot primi schema inițială cu trei doze. Pentru acestea, imunizarea se va face doar cu recomandare scrisă a medicului. Pentru toate celelalte persoane, se păstrează recomandarea de vaccinare cu doza a treia la șase luni de la rapel. Ieri, aproape 60 de mii de persoane au fost vaccinate anti-covid, dintre care 23 de mii au facut prima doza, iar 30 de mii si-au administrat cea de-a treia doza de vaccin.

De la începutul campaniei, 5,6 milioane de persoane s-au vaccinat cu cel puțin o doză, iar peste 220 de mii sunt deja imunizate cu 3 doze. Cu toate acestea cifrele sunt cu  mult mai scăzute decât în celelalte țări europene, care acum trec mai ușor peste noul val de infectări. Cel mai rău stăm la vaccinarea categoriei de vârsta 12-18 ani. Mai mult decât atât, autoritățile au luat decizia ca școlile să continue cu prezența fizică, indiferent de rata de infectare și cu trecerea la cursuri on-line doar în clasele unde se înregistrează cazuri de  coronavirus. Asociațiile de elevi, profesori și părinți atrag atenția cu privire la pericolul la care sunt expuși. Este nevoie de 70 de milioane de teste non-invazive doar pentru acest semestru, însă data la care acestea vor fi achiziționate nu este încă sigură.

Elevii ar trebui să fie testaţi de 2 ori pe săptămână, iar cursurile şcolii sa fie  suspendate atunci când 50% dintre clase au depistate cazuri pozitive. Numai că testele promise de guvern încă nu au fost achiziţionate, iar din ce în ce mai multe localităţi depăşesc pragul de 6 la mie.  Momentan, şcolile au la dispoziţie doar teste antigen, respinse de majoritatea părinţilor. Numărul testelor a fost suplimentat recent cu 280 de mii şi pot fi folosite doar pentru elevii şi profesorii simptomatici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 58 = 64