A ÎNCEPUT IMUNIZAREA ANTI-COVID CU DOZA 3

0
309

România a început  astăzi imunizarea populaţiei cu cea de a treia doză de vaccin anti-Covid.  Persoanele care doresc sa faca si doza de booster, asa cum a fost ea denumita,  trebuie sa aiba  cel puţin şase luni de la administrarea dozei a doua de vaccin anti-Covid. Serul este recomandat, in principal, pentru  persoanele cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice indiferent de vârstă, personalul medical, personalul din asistenţă socială şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare. Imunizarea  se va efectua doar cu vaccinuri pe bază de ARN Mesager. Astfel, persoanele vaccinate cu AstraZeneca vor primi doza a treia cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Moderna.

Pentru  că, în România, vaccinarea cu Johnson&Johnson a început pe 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, în prezent, administrarea celei de-a doua doze. Programarea pentru administrarea dozei 3 se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naţionale de programare la vaccinare. Beneficiarii vor primi adeverinţe de vaccinare, unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menţionarea celor trei doze efectuate.

Pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare există o hartă interactivă unde putem vedea toate centrele de vaccinare din țară și tipurile de vaccin disponibile în acele locuri. Selectăm pe platforma județul din care suntem și identificam  pe hartă cele mai apropiate centre de vaccinare. În toată țara există în acest moment aproximativ 580 de centre. La începutul campaniei de vaccinare aveam peste 900 de centre, însă pentru că numărul celor care doreau să se vaccineze a scăzut mult, unele au fost închise ori și-au redus programul.

Abia în ultima săptămână, numărul vaccinarilor a a început să crească și s-a apropiat în ultimele zile de 20 de mii. Iar de la 1 octombrie, românii imunizați se vor putea înscrie pentru loteria vaccinarii.  Sunt 1100 de premii, în valoare totală de 15 milioane de lei. În aceste zile, urmeaza ca si Agenția Europeană a Medicamentului să ia o decizie privind doza a treia de vaccin anti-covid, prin care cei cu schema completă să primească un supliment de anticorpi. Fara sa mai astepte aceasta decizie, câteva țări, printre care si Romania,  au decis deja să administreze a treia doză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 2 =